vestnik

(VIDEO) Evropa je rekla: Hvala, da!

Denis Živčec, 11. 5. 2018
Pedro Nunes
Aktualno

Slovenija v finalu Evrovizije.

Napetost, tako gosta, da bi jo lahko rezali. Močno smo Slovenci stiskali pesti za našoLeo Sirkin njeno ekipo. Delovalo je! Slovenija se je končno spet uvrstila v finale Pesmi Evrovizije. To je uspelo še Norveški, Srbiji, Danski, Moldaviji, Avstraliji, Nizozemski, Madžarski, Švedski in Ukrajini.


##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/JX3QWtADGw4##


Če bi zaupala stavnicam, bi svojo Hvala, ne verjetno odpela samo v garderobi lizbonske Altice Arene. Ne glede na to, kako dobro se je držala na vajah in koliko pohval je njena skladba žela na spletnih forumih, so nas tisti, ki so vplačevali stave, videli na dnu. Poznavalci so še pred začetkom drugega polfinala sklenili, da je, kar se poslušljivosti skladb tiče, drugi polfinale šibkejši od prvega, da pa Slovenija pozitivno izstopa. Nekaj ur pred začetkom prenosa so slovensko skladbo akreditirani novinarji in oboževalci v Lizboni na internem glasovanju uvrstili na peto mesto.

bbe491161bdd1c87b93488a025315cc2
Jose Sena Goulao


Lea Sirk je na oder stopila kot predzadnja, sedemnajsta. Če je v zadnjih dneh, med pripravami, bila živčna, je to odlično skrivala. Potem, ko je na izboru že dvakrat pela v vlogi spremljevalne vokalistke, se je svoje Evrovizije lotila zelo umirjeno, prizemljeno. Ničesar velikega ni napovedovala, saj je vedela, da je pri državah, ki ne veljajo za evrovizijske velesile, mogoče prav vse. Raje je vadila in pilila svoj nastop. Ob njej na odru so bileKarin Putrih, Veronika Škrlj, Anja ModerndorferinTajda Kožameljter skrita spremljevalna vokalistkaKarin Zemljič. Večkrat se je Lea na tiskovnih konferencah in intervjujih šalila na svoj račun.
Med drugim smo izvedeli, da rožnate barve svojih las sploh ne mara, da bi njena hči bila bolj vesela, če bi na Emi zmagal kdo drug in da se ji je zazdelo, da njena skladba nekje na sredini postane dolgočasna. Zato so jo popestrili z nekaj zaigranimi tehničnimi težavami. Med Leinim nastopom je namreč za nekaj sekund utihnila glasbena podlaga, pa tudi barvne luči so ugasnile. „Kje je glasba? Pomagajte mi!“ je rekla na odru in gledalce v dvorani pozvala, da pojejo z njo. Kar je delovalo. Med svojim suverenim in dovršenim nastopom je nosila kreacijoDavida Hojnika. Ob koncu je skladbi dodala še dve portugalski besedi: Obrigado, nao.

71abb74042c17b2980b47474e9572881
Pedro Nunes


Katero mesto je Slovenija dosegla v drugem polfinalu bo jasno malo po koncu sobotne finalne prireditve. Tam na najboljšo deseterico drugega polfinala že čakajo Portugalska, Albanija, Avstrija, Estonija, Francija, Nemčija, Litva, Španija, Velika Britanija, Bolgarija, Ciper, Češka, Finska, Irska, Izrael in Italija. Pričakujemo pa lahko tudi nastop lanskega zmagovalcaSalvadorja Sobrala, tistega, ki je zakrivil, da se je Portugalska prvič v zgodovini morala spopasti z organizacijo Pesmi Evrovizije.


Pa naslednje leto? Stavnice pravijo, da očitno na Ciper, Norveško, Izrael ali v Francijo. A vse možnosti so še odprte. Slovenske točke bo v velikem finalu sporočilaMaja Keuc.

Jose Sena Goulao
evrovizija 2018 Lea Sirk