vestnik

(VIDEO) Film, ki je nastal ob obletnici petrovske šole, predstavili širši javnosti

Vestnik.si, 31. 3. 2023
Arhiv šole
Dokumentarni film ob 60. obletnici zgradbe Osnovne šole Gornji Petrovci so predstavili širši javnosti.
Aktualno

Osnovna šola (OŠ) Gornji Petrovci je 7. februarja lani praznovala 60. obletnico zgradbe šole. Ob tej priložnosti so v sodelovanju z Jožetom Glažarjem posneli dokumentarni film Po sledeh spominov, v katerem predstavljamo najpomembnejše dogodke iz preteklosti šole. Posneti film tankočutno, iskrivo in pristno ponazarja utrip življenja na petrovski šoli nekoč in danes.

Ideja za dokumentarni film je nastala, ker šola obletnice zaradi epidemioloških razmer ni mogla praznovati s širšo javnostjo. Film so začeli snemati v obdobju, ko je bilo zaradi epidemije še veliko ukrepov in prepovedi, začasno so snemanje morali tudi prekiniti, vendar so ga vseeno uspešno zaključili in film 23. marca letos tudi predstavili širši javnosti. 

Predstavitev filma so popestrili z nastopom šolske dramske skupine z naslovom Zelena je zakon. Igra govori o življenjskih problemih, ki jih slika današnja družba - želimo biti popularni, zabavni, nekaj posebnega. Vsakdanje življenjske situacije tako na odru slikajo živali, kot so pikapolonica, mravlje, kobilice, štorklja, hrošč in metuljčica, ki skozi celotno zgodbo prikažejo, da je najbolje biti takšen, kot si, saj si prijateljev ne pridobiš z obleko, temveč s srcem. Mentorja dramske skupine sta učiteljica Melita Bračko Hakl in učitelj Luka Ščavničar. 

Ob obletnici stavbe je šola izdala tudi bilten v elektronski obliki, ki je skupaj s filmom objavljen na spletni strani šole. 

Idejno zasnovo in scenarij za dokumentarni film je pripravila Breda Kerčmar, za režijo je poskrbel Jože Glažar, pri pripravi pa so sodelovali učenci in učitelji OŠ Gornji Petrovci ter Aleksander Ružič, upokojeni učitelj, Aleksander Kerčmar, upokojeni zobozdravnik, Jožef Kuronja, nekdanji učenec, Gizela Špilak, nekdanja učenka, Franc Šlihthuber, župan Občine Gornji Petrovci in Johann Laco, ravnatelj šole. 

Film si lahko ogledate na tej povezavi.

Preberite še: 

Na petrovski šoli že 60 let poteka pouk

oš-gornji-petrovci po-sledeh-spominov