vestnik

(VIDEO) Lendava: Orban o Janši kot bojevniku evropske politike 

A. G., 11. 5. 2018
Sašo Bizjak
Prvak SDS je madžarskega premiera in predsednika stranke Fidesz sprejel pred kulturnim domom v Lendavi. 
Aktualno

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban in prvak stranke SDS Janez Janša sta se sestala v lendavskem kulturnem domu in podprla volilne kandidate. 

"Politika je hujša kot vojna, saj tam človeka ubijejo le enkrat," je takoj v začetku govora dejal madžarski predsednik Viktor Orban in dodal, da je njegova prva misel ob tem Janez Janša, ki je zanj bojevnik evropske in slovenske politike.


##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/raDXAX4VnvY##


Madžarski premier,ki je na obisk prišel kot predsednik stranke Fidesz, za katero oba prvaka strank poudarjata, da je bratska SDS, je poudaril, da je z veseljem sprejel povabilo in da je prišel kot Madžar k Slovencem, saj računa na čezmejno sodelovanje, ki da je ključno za razvoj regije.

9e780eae9ac6de284a1d372eca3d7ec9
Sašo Bizjak
Prvak SDS je madžarskega premiera in predsednika stranke Fidesz sprejel pred kulturnim domom v Lendavi.


"Ne želim posegati v notranjo politiko, a za razvoj države je ključna močna in pogumna vlada, ki potrebuje močnega in pogumnega vodjo, kar Janez Janša gotovo je," je dejal Orban, ki je sicer prvaka SDS pustil čakati več kot 15 minut. Pred njunim srečanjem, se je namreč sestal tudi s pripadniki Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, kjer so smeli biti prisotni le mediji madžarske manjšine. Pred kulturnim domom, kjer ga je čakal Janša, pa je Orbana pričakalo nekaj domačinov, med njimi tudi Franc Horvat iz Gornjega Lakoša. "Pol ure sem ga čakal pred Centrom Banffy, da sem se lahko z njim rokoval."

f6fbdd225c48d0acddcb9f5edb3ef882
Adriana Gašpar
Franc Horvat iz Gornjega Lakoša se je rokoval z madžarskim predsednikom.


V kulturni dvorani v Lendavi sicer lokalnih gospodarstvenikov ali politikov ni bilo veliko, med njimi smo v niti ne polni dvorani - bilo naj bi okrog 180 ljudi - poleg predsednika Turistične zveze Lendava Janeza Somija,opazili le župana moravskih toplic Alojza Glavača.

fea6e9ef31e6ca53c7495f39b7b7c0f3
Adriana Gašpar
Župan Moravskih toplic Alojz Glavač.

Predsednik demokratske stranke Janez Janša se je zahvalil Orbanu, za vse, kar je naredila madžarska vlada naredila za ta, sicer podpovprečno razvit del države in poudaril, da bo, če dobijo mandat za prihodnja štiri leta, ravno v obrobnih krajih kot so Goričko, Brkini in Beli krajini poskrbeli za boljše pogoje življenja. "Decentralizacija Slovenije je naš prvi cilj, da kraji izven Ljubljane ne bodo več pozabljeni," je dejal Janša.

d9af3a3378d856c32ffa49877101c546
Sašo Bizjak
Prvak SDS je madžarskega premiera in predsednika stranke Fidesz sprejel pred kulturnim domom v Lendavi.

Strogo varovanje

Madžarska je obisk njihovega premiera najavila ministrstvu za notranje zadeve, ki je potem poskrbelo, da so za Orbana, kljub temu, da ni bil državniški obisk, zagotovili varovanje na enaki ravni. Je pa Orban pripeljal tudi celo četo svojih varnostnikov.
Po prireditvi, ki je trajala slabo uro, je celotna delegacija odhitela na volilno konvencijo v Celje.
janez janša viktor orban