vestnik

(VIDEO) Naj bo toleranca do alkohola v prometu ničelna

Damjana Nemeš, 4. 11. 2018
Andrej Petelinsek
V minulem tednu je pijani voznik v Mariboru povzročil prometno nesrečo, v kateri sta življenje izgubila mama in otrok.
Aktualno

Z jutrišnjim dnem se bo začela nacionalna preventivna akcija Alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki bo potekala do 11. novembra, v tem času pa bodo policisti in občinski redarji opravljali poostren nadzor. 

Namen akcije, ki jo vodi in koordinira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa (AVP) skupaj z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, policijo ter drugimi nevladnimi organizacijami je opozoriti, da alkohol, droge ali druge psiho-aktivne snovi poslabšajo naše psiho-fizične sposobnosti varnega sodelovanja v prometu. Hkrati želijo koordinatorji akcije spodbuditi ljudi k ničelni toleranci do omenjenih snovi v prometu.


7e72a994270f72ccc4c6b3bb818f197b
Igor Napast
Nacionalna preventivna akcija bo potekala med 5. in 11. novembrom.


V času omenjene akcije bodo potekale številne aktivnosti, preventivni dogodki, delavnice in strokovne mize, z ozaveščanjem preko medijev, javnih dogodkov ter sodelovanja z nevladnimi organizacijami pa želi AVP spodbuditi javnost k odgovornejšemu odnosu do alkohola.

Preventivne akcije
AVP bo na srednjih šolah izvajala delavnice, s poudarkom na osveščanju glede vožnje pod vplivom alkohola, z razdelitvijo preventivnega materiala bo podprla tudi 65 občin, ki preko svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu skrbijo za ozaveščanje o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola. Med njimi je tudi 12 občin, ki jim je AVP na podlagi javnega poziva zagotovila 2.500 alkotesterjev, ki jih bodo preko terenskih akcij delili v lokalni skupnosti. Poleg tega bo sofinancirala 13 projektov nevladnih organizacij za preprečevanje škodljive rabe alkohola v prometu ter s preventivnimi aktivnostmi sodelovala tudi na Slovenskem festivalu vin, ki bo 15. in 16. novembra 2018 potekal v Ljubljani. V novembrskem in decembrskem času bo AVP intenzivno komunicirala preko različnih medijev za aktivno mobilizacijo slovenske javnosti k odgovornemu pitju alkohola in predvsem varno vožnjo do doma.


Že prvi popiti kozarec alkohola vpliva na naše sposobnosti zaznavanja in mišljenja, to pa zmanjša naše sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah. Iz rezultatov letošnje znanstvene raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, ki jo je za AVP pripravil Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, je razvidno, da je verjetnost za smrt ali hujšo poškodbo pri vozniku osebnega avtomobila z večjo količino v krvi kar štirikrat večja kot pri treznem vozniku.

43627796bf1ab1969097bf410a632305
Bojan Velikonja
Verjetnost za smrt v prometu pri alkoholiziranem vozniku je štirikrat večja kot pri treznem vozniku.


Kot so zapisali pri AVP, se je do letošnjega 30. septembra na slovenskih cestah zgodilo 1.078 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, kar je sicer šest odstotkov manj kot leto prej, ko smo v primerjalnem obdobju zabeležili 1.147 prometnih nesreč. Življenje je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč izgubilo 14 oseb, kar je 46 % manj v primerjavi z lanskim letom, ko je življenje izgubilo 26 oseb. Tudi poškodovanih v prometnih nesrečah je bilo do letošnjega septembra manj kot lani, in sicer 583, od tega 108 huje in 475 lažje.


AVP poziva tudi, naj vsi, ki zaužijejo alkohol, poskrbijo za varen prevoz do doma.

Nataša Juhnov
Nacionalna preventivna akcija bo potekala med 5. in 11. novembrom. 
preventivna akcija alkohol Agencija za varnost prometa