vestnik

(VIDEO) Pesem Evrovizije 2019 bo v Izraelu, Lea Sirk na 22. mestu

Denis Živčec, 13. 5. 2018
epa
Lea Sirk: "Ustavite glasbo! Peti morate z mano!"
Aktualno

Prva portugalska Evrovizija je šla v zgodovino. Tesna bitka med Ciprom, Izraelom in Avstrijo.

Vetroven, a sončen dan je pospremil Lizbono v zadnji dan evrovizijske pravljice, ki se je ob koncu dneva spremenila v pravo dramo z viharnim vrhom, nepričakovanimi obrati in solzami sreče. Pesem Evrovizije 2018 je zaključena, zmagala je Netta Barzilai iz Izraela z uspešnico Toy . Lea Sirk je osvojila 22. mesto. Zmagovalka je v kratkem govoru že nakazala, da bo Pesem Evrovizije 2019 gostil Jeruzalem. Izrael je nazadnje slavil leta 1998, ko je zmagala Dana International.


##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/84LBjXaeKk4##


Slovenska predstavnica je na oder stopila tretja po vrsti in svoj nastop, kot še vsakič do zdaj, izvedla brezhibno. Požela je glasen apavz v dvorani. Že tekom priprav je postalo jasno, da je Lea ena od ljubljenk evrovizijskih oboževalcev zbranih v Lizboni, čeravno se na stavnicah to ni odražalo. Na dan finala smo namreč tam pristali na samem dnu.
Slovenija je dobila 5 točk ukrajinske žirije, 4 beloruske, 6 sanmarinske, 1 nizozemske, 2 makedonske, 5 avstrijske, 1 latvijske, 1 romunske, 7 češke, 2 francoske, 4 izraelske in 3 portugalske. Slovenija je dobila 23 točk telefonskega glasovanja.
Slovenska žirija je Izraelu namenila 1 točko, 2 Franciji, 3 Češki, 4 Albaniji, 5 Estoniji, 6 Moldaviji, 7 Nizozemski, 8 Cipru, 10 Avstriji in 12 Švedski.

In držala je Lea besedo. Po drugem polfinalu je napovedala, da si bo za tisti del svojega nstopa, ko nastopijo zaigrane tehnične težave, izmislila nekaj novega. Tokrat tehnika ni "odpovedala", ampak je Lea glasbo ustavila kar sama, češ, da mora publika zapeti z njo. In je. Med evrovizijskimi poznavalci je sicer na družabnih omrežjih takoj stekla debata, ali bi Lea morala ostati zvesta polfinalni formuli in šokirati gledalce s tehničnimi težavami, ali pa je nova domislica bila simpatična. Doživeli smo tudi sila redek trenutek, da se je ena od voditeljic za nekaj trenutkov v zeleni sobi ustavila pri Slovenija. Lea s plesalkami jo je naučila nekaj korakov slovenske koreografije.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/fBU0_hfST_o##


Finale je zaznamovala ostra bitka med Izraelom, Ciprom in Avstrijo.
Ustvarja se očitno tudi nova evrovizijska tradicija. Spet je na oder pritekel moški, tokrat med nastopom britanske predstavnice Sure in ji vzel mikrofon. Vdor je trajal le nekaj trenutkov, kamere je režija nemudoma preusmerila na občinstvu, pevka je nemudoma dobila nov mikrofon. incident pa je Veliko Britanijo v minutah na stavnicah izstrelil med favorite. Britanka je dobila možnost nastop ponoviti, a se ji ni zdelo potrebno. Na lanski, kijevski Evroviziji, je med nastopom pevke Jamale moški na odru pokazal golo zadnjico.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/v2ujaxpGEL0##


Na dan finala je Evrovizija portugalsko prestolnico povsem okupirala. Evrovizijske "šeme" v pernate šale iin nacionalne barve odeti oboževalci z vseh koncev so se sprehajali po mestu z zastavami, rdeča linija metroja, ki pelje do Altice Arene je bolj kot na javno prevoz spominjala na karneval v Riu. Navdušenci so med sprehodi po mestu prepevali letošnje skladbe, tudi "Hvala, ne, ne" je bilo slišati. Za odprtje velikega finala so portugalski gostitelji izbrali, kakopak, fado. Dve veliki zvezdi sta odprli večer, Ana Moura in Mariza. Skozi izbor so nas prvič popeljale kar štiri voditeljice -Filomena Cautela,Sílvia Alberto,Daniela Ruahin Catarina Furtado. Po letu, ko je prestal tudi presaditev srca, je na oder stopil lanski zmagovalec Salvador Sobral. Skupaj z velikim Caetanom Velosom sta odpela Amar pelos dois.
Na Pesmi evrovizije 2018 je sodelovalo 43 držav, v finalu jih je nastopilo 26. Slovenske točke je v dvorano sporočila Maja Keuc. Po grobih ocenah je izvedba letošnjega izbora stala okoli 23 milijonov evrov.
Za konec se poklonimo še tej čudoviti reakciji irskega ogorčenega oboževalca, ki so ga Leine "tehnične težave" povsem vrgle s tira...



evrovizija 2018 Lea Sirk izrael Netta Barzilai