vestnik

(VIDEO) Tako poteka pravilna vožnja v spornem dvopasovnem krožišču v Lendavski ulici

Melani Svetec, 29. 4. 2024
Loris Cipot
Največji izziv za voznike, ki v krožišče zapeljejo iz smeri nakupovalnega središča proti središču mesta, ravno premikanje iz notranjega pasu na zunanjega ter nadaljevanje vožnje proti središču mesta.
Aktualno

Pri vključevanju v krožišče z dvema prometnima pasovoma moramo najprej zapeljati na levi oz. notranji prometni pas, če krožišča ne nameravamo zapustiti pri prvem izvozu. V krožišču v Lendavski ulici v Murski Soboti se večina voznikov tega ne drži.

Če opazujemo promet v dvopasovnem krožišču v Lendavski ulici v Murski Soboti, se lahko prepričamo, da mnogi še vedno ne obvladajo vožnje po njem. Vozniki, ki v krožišče pripeljejo iz smeri nakupovalnega središča BTC in želijo vožnjo nadaljevati proti središču mesta, se pogosto odločijo, da bodo vozili po zunanjem pasu in krožišče zapustili pri drugem izvozu, kar ustvarja zmedo in lahko povzroči nesrečo.

Problematiko zaznava tudi diplomirani inženir prometa Jože Škrilec, ki poudarja, da je bila postavitev krožišča na tem območju smiselna, saj so tovrstna križišča najboljša rešitev za izboljšanje pretočnosti prometa in varnosti. Kljub temu pa se v tem krožišču pojavljajo težave zaradi omejenih dimenzij krožišča, kar voznikom otežuje razvrščanje v skladu s pravili. Umestitev krožišča je namreč omejena zaradi bližnjih objektov. Škrilec opaža,  da je največji izziv za voznike, ki v krožišče zapeljejo iz smeri nakupovalnega središča proti središču mesta, ravno premikanje iz notranjega pasu na zunanjega ter nadaljevanje vožnje proti središču mesta. Nekaterim voznikom namreč ne uspe pravilno zapustiti krožišča in se odpeljejo na ta izvoz kar iz notranjega pasu, pri čimer lahko ustvarijo nevarne situacije.

V tem, lahko bi rekli, problematičnem krožišču je mogoče zaznati tudi povečano prisotnost policije, vendar, kot pravi načelnik Policijske postaje Murska Sobota Aleksander Kreslin, policisti do sedaj niso ugotavljali kršitev, ki bi bile neposredno povezane z vožnjo v krožišču. Pogosto pa ugotavljajo kršitve pravil uporabe varnostnega pasu in mobilnega telefona.

izjava, policija, varnost-v-krožišču
Loris Cipot
V obravnavanem krožišču je mogoče zaznati povečano prisotnost policije, vendar, kot pravi načelnik Policijske postaje Murska Sobota Aleksander Kreslin, policisti do sedaj niso ugotavljali kršitev, ki bi bile neposredno povezane z vožnjo v krožišču. Pogosto pa ugotavljajo kršitve pravil uporabe varnostnega pasu in mobilnega telefona.


Menjati pas samo, če je varno

Pri vključevanju v krožišče z dvema prometnima pasovoma moramo najprej zapeljati na levi oz. notranji prometni pas, če krožišča ne nameravamo zapustiti pri prvem izvozu. Tako bi morali ravnati vozniki, ki pripeljejo iz smeri nakupovalnega središča in želijo vožnjo nadaljevati po Lendavski ulici. Pravila še velevajo, da moramo v primeru zapuščanja ali menjave prometnega pasu to storiti varno zase in za druge udeležence v cestnem prometu ter svojo namero nakazati s smernim kazalcem in položajem vozila. Če tega ne moremo storiti, vožnjo nadaljujemo po notranjem, levem prometnem pasu, dokler tega ne moremo varno storiti.

Diplomirani inženir prometa poudari, da se veliko voznikov kljub talnim označbam odloči, da v krožišče zapelje po zunanjem pasu, saj se jim tak način vključevanja in zapuščanja krožišča zdi lažji. Verjetno pa je razlog tudi to, da se prvi izvoz v tem krožišču redko uporablja in ga nekateri dojemajo celo kot slepega. Je takšna vožnja lahko prometni prekršek? Kreslin odgovarja, da policisti ne izrekajo kazni voznikom, ki ves čas uporabljajo zunanji pas za nadaljevanje vožnje po Lendavski ulici, saj s tako vožnjo nikogar ne ovirajo. Načelnik soboške policije še dodaja, da je specifika dvopasovnega krožišča v Lendavski ulici takšna, da je zelo ozko in je v njem malo prostora, zato zakon v takšnih primerih dopušča, da se v krožišče vključimo tudi po skrajno desnem oz. zunanjem prometnem pasu.

Jože Škrilec še ugotavlja, da voznikom glede na sedanjo ureditev preglavice povzroča razvrščanje iz notranjega na zunanji prometni pas ob zapuščanju krožišča. Pri tem se poraja vprašanje, kdo je kriv za povzročitev prometne nesreče, če pride do trčenja med vozilom, ki se od začetka vstopa v krožišče iz smeri nakupovalnega središča pelje po notranjem pasu, pred drugim izvozom pa se premakne na zunanji pas, in vozilom, ki se pelje po zunanjem pasu ves čas do zapuščanja krožišča pri drugem izvozu. Načelnik Kreslin odgovarja, da je vsaka prometna nesreča unikum. Policisti morajo raziskati vse okoliščine, ki so privedle do nesreče, med drugim položaj vozil in izjave prič. Težko namreč enoznačno določijo, kdo je povzročitelj nesreče. Pri tem še enkrat poudarja, da je ključno, da se za menjavo prometnega pasu odločimo, kadar to lahko storimo varno zase in za druge udeležence v prometu.

izjava, policija, varnost-v-krožišču
Loris Cipot/fotolens.si
Policisti ne izrekajo kazni voznikom, ki ves čas uporabljajo zunanji pas za nadaljevanje vožnje po Lendavski ulici, saj s tako vožnjo nikogar ne ovirajo.


Talne označbe bodo ostale enake

Škrilec meni, da bi bilo treba najti rešitev, da bi konfliktne situacije preprečili. »Trenutno stanje, glede na to, s kakšnimi problemi se vozniki srečujejo ob zapuščanju krožišča, vsekakor ni dobro in je treba poiskati ustrezne rešitve. Glede na pretočnost krožišča bi bilo smiselno premisliti, ali so sedanje talne označbe ustrezne. Moje mnenje je, da bi bilo smiselno razmisliti o spremembah talnih označb ali postavitvi talnih zapor za usmerjanje prometnih tokov.«

Na direkciji za infrastrukturo odgovarjajo, da sprememba talnih označb v tem krožišču ni mogoča. Vsakršna popravila talnih označb, še posebej v smeri središča mesta, bi lahko povzročila dodatne konfliktne točke in neskladje s pravili vožnje v dvopasovnih krožnih križiščih glede na veljavno ureditev enopasovnih izvoznih krakov. »V krožišču so namreč že izvedene ustrezne talne označbe, ki ustrezajo pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ob upoštevanju pravil vožnje v dvopasovnih krožnih križiščih. To pomeni, da se vozniki v klasičnih dvopasovnih krožnih križiščih glede na pravila vožnje morajo vedno razvrstiti na zunanji prometni pas pri zapuščanju krožišča na prvem izvozu in na notranji prometni pas pri zapuščanju krožišča na drugem ali tretjem izvozu,« še pojasnjujejo na direkciji.



Varnost ima prednost pred pretočnostjo

Talne označbe niso edine v tem krožišču, ki motijo voznike. Pojavile so se tudi pritožbe zaradi fizičnih ovir v smeri nakupovalnega središča BTC. Te ovire preprečujejo, da bi vozniki, ki zapuščajo krožišče v smeri nakupovalnega središča in načrtujejo zaviti desno proti trgovini Lidl ali bencinskemu servisu Mol (nekdanji OMV), nadaljevali svojo vožnjo po zunanjem pasu. Namesto tega se morajo vključiti na notranji pas po sistemu zadrge.

Na direkciji za infrastrukturo razlagajo, da je bila ureditev prometa po sistemu zadrge v Lendavski ulici v smeri nakupovalnega središča izvedena z zgraditvijo dvopasovnega krožnega križišča in na podlagi izdelane projektne dokumentacije. Vozniki pa niso upoštevali zaporne ploskve, označene na talnih signalizacijah, kar je privedlo do kršenja prometnih predpisov ter do prometnih nesreč na priključku za bencinski servis in trgovino. Glavna vzroka teh nesreč sta bila po podatkih direkcije izsiljevanje prednosti med vozniki in nepravočasna menjava pasu z zunanjega na notranjega med vožnjo. Zaradi vožnje po zaporni ploskvi je prihajalo do večjega števila trkov v čakajoča vozila na priključku za servis in trgovino.

Direkcija je tako na pobudo Policijske uprave Murska Sobota in na podlagi prejetih uradno evidentiranih prometnih nesreč na omenjenem priključku odredila ukrep ureditve montažnih vodilnih robnikov z markerji na mestu zaporne ploskve. S to rešitvijo se je fizično preprečila vožnja po zaporni ploskvi. Tako se je po navedbah direkcije uredilo pravočasno kanaliziranje prometa vozil na levi prometni pas, kar je izboljšalo tudi prometno varnost. Tudi policisti na tem priključku ne zaznavajo prometnih nesreč, zato direkcija ne načrtuje odstranitve vodilnih robnikov. »Direkcija daje prednost izboljšanju prometne varnosti na državnih cestah pred zastoji, ki jih lahko povzroči določena prometna ureditev,« so še zapisali v odgovorih na naša vprašanja.



Kako poteka pravilna vožnja v dvopasovnem krožišču, si oglejte v spodnjem videu.

dvopasovno-krožišče lendavska-ulica aleksander-kreslin vožnja