vestnik

(VIDEO) Predstavitev knjige v Radencih: Tresla se je gora, rodila se je miš

Marina Vrbnjak, 21. 3. 2019
Marina Vrbnjak
Aktualno

Kljub napovedanim protestom, do slednjih ni prišlo. Vsaj ne v tako veliki meri. 

Kot smo že poročali, je včerajšnja predstavitev knjige Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB avtorjev Rada Pezdirja in Igorja Omerze posebej razburila borce TO - veterane vojne za Slovenijo na tem prostoru. Niko Brus, predsednik OZ VVS Gornja Radgona, ki so se mu pridružili še PO ZVVS Pomurje, OZVVS Lenart ter celotna ZVVS, je že dan poprej na župana Radencev Romana Leljaka naslovil protestno izjavo. "Že pred tremi tedni sem pred sejo občinskega sveta pri tebi protestiral in izrazil zaskrbljenost, da ti, kot župan, v občinskih prostorih dovoliš predstavitev knjige KRIMINALNI TEMELJI TERITORIALNE OBRAMBE NLB," je zapisal in hkrati podal zahtevo, da predstavitev prekliče oziroma umakne iz programa dela. "Najprej protestiram v imenu borcev TO-veteranov vojne za Slovenijo na tem prostoru, v imenu takratnih policistov - danes PVD Sever, v imenu Civilne zaščite in vseh civilnih struktur. Vsak od nas je dal svoj prispevek k uspešni obrambi domovine v Osamosvojitveni vojni 1991," je med drugim zapisal Brus.Zelo jih je zmotilo, da se predstavitev knjige, ki s svojim naslovom po njihovem mnenju daje vtis, da so branitelji nasledniki kriminalnih zgodb, izvede v Radencih. "Avtorja namensko in načrtno nadaljujeta s prikazovanjem situacij, ki so v korist neresnici in lažem."

ec0383c7ce4ee6c95480f7d250daebfc
Marina VrbnjakO čem govori knjiga knjige Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB?
Prvi del Tajna ekonomika Udbe opisuje povojno rojstvo udbovske gospodarske hobotnice in njene glavne akterje. V tem delu tudi izvemo, kako je vzporedna udbovska ekonomija prerasla konec 60. in v začetku 70. let 20. stoletja v vzporedno bančništvo, predhodnika banksterstva, ki je živelo še po osamosvojitvi Slovenije.
V drugem delu Črni “teritorialni” fondi je prikazano rojstvo Titove TO, oblikovanje črnih deviz naše TO, odkrivanje in kilavo razčiščevanje teh fondov. Posebej analizirata tudi nezakonito dejavnost Nika Kavčiča (generalnega direktorja LB) in Miloša Ogrizka (nekdaj celo načelnika slovenske Udbe).
Razložen je tudi nastanek t. i. Zelene knjige, vzroki za ta falsifikat srbske Udbe in KOS, vire, ki so jo rodili in posledice, ki jih je povzročila. Knjiga ima 284 strani, razkriva številna nova in šokantna dejstva in je opremljena s faksimili dokumentov ter zanimivimi fotografijami.


Gre za nesporazum
Avtorja knjige Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB Omerza in Pezdir sta se na očitke in protest odzvala z besedami, da gre za nesporazum. "Midva ne misliva, da so branitelji nasledniki kriminalnih zgodbam ki jih dokumentirano opisujeva v knjigi, ker trdiva, da branitelji oz. slovenski vojaški osamosvojitelji niso nasledniki tiste TO, ki je temeljila na teh kriminalnih rabotah.« Svoj odgovor na protestno pismo sta zaključila s povabilom: “Namesto, da napoveduje »odločen protest«, ki kot povedano izhaja iz napačne predpostavke, ga vabiva, da se udeleži predstavitve, in da tam v razpravi poskušamo na spodoben način odpraviti nesporazume.” Niko Brus se je na vabilo odzval in prisluhnil celotni predstavitvi knjige.


Tresla se je gora, rodila se je miš
Včerajšnja predstavitev knjige je potekala po načrtih. Ob koncu je sledila razprava z vprašanji. "Ta vaša izvajanja zadnje dni so bila "blesava", naredila so veliko škode. Ljudje mislijo, da piševa in da pljuvava proti vojni leta 91," je o samem protestu dejal Rado Pezdir in zapustil dvorano. Brus se je odzval z besedami, da ni niti malo protestiral proti temu, da je ta zadeva tukaj, na tem mestu. "Protestiral sem proti imenu knjige," je dejal.
Dogajanje si lahko ogledate spodaj:

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/FgxaKs2o39k##

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/TnGJ1xdJya0##Zaplet okoli napovedane predstavitve knjige je komentiral tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs. "Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki jo vodi Ladislav Lipič, je v lanskem letu organizirala prireditev, na kateri so proslavljali 50 let Teritorialne obrambe. To zgodovinsko manipulacijo in laž jim je že na prireditvi ovrgel predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik SV Borut Pahor, ki je jasno povedal, da Teritorialna obramba Republike Slovenije (TO RS), torej tista vojaška sila, ki je obranila napad agresorske JLA, ni naslednica Teritorialne obrambe iz časov Socialistične Republike Slovenije (TO SRS). V času, ko sta publicista Igor Omerza in Rado Pezdir razkrila kriminalne temelje in delovanje nekdanje Teritorialne obrambe (TO SRS), torej tiste TO, katere ustanovitev so lani slavili Lipičevi oprode, ta isti zapišejo, da z nekdanjo TO ne želijo imeti nič! Tekst, ki so ga podpisali vodstveni člani ZVVS kaže vso bedo in dvoličnost omenjene organizacije, ki se z miselnostjo ljudi, ki jo vodijo, v svojem jedru in vrednotah nikoli ni odrekla rdeči zvezdi. Prav to je tisti mlinski kamen, ki tej organizaciji onemogoča, da bi uresničevala to, za kar je bila ustanovljena - skrbeti za veterane in primeren spomin na čas, ko se le ti zavarovali slovensko osamosvojitev," je zapisal.


4600b048501cc34a54a72e389eda8295
Dani Mauko
občina radenci predstavitev knjige Roman Leljak veterani vojne za Slovenijo protest
Kaj zdaj berejo drugi