vestnik

(VIDEO) Predstavitev knjige v Radencih: Tresla se je gora, rodila se je miš

Marina Vrbnjak, 22. 3. 2019
Aktualno

Kljub napovedanim protestom, do slednjih ni prišlo. Vsaj ne v tako veliki meri. 

Kot smo že poročali, je včerajšnja predstavitev knjige Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB avtorjev Rada Pezdirja in Igorja Omerze posebej razburila borce TO - veterane vojne za Slovenijo na tem prostoru. Niko Brus, predsednik OZ VVS Gornja Radgona, ki so se mu pridružili še PO ZVVS Pomurje, OZVVS Lenart ter celotna ZVVS, je že dan poprej na župana Radencev Romana Leljaka naslovil protestno izjavo. "Že pred tremi tedni sem pred sejo občinskega sveta pri tebi protestiral in izrazil zaskrbljenost, da ti, kot župan, v občinskih prostorih dovoliš predstavitev knjige KRIMINALNI TEMELJI TERITORIALNE OBRAMBE NLB," je zapisal in hkrati podal zahtevo, da predstavitev prekliče oziroma umakne iz programa dela. "Najprej protestiram v imenu borcev TO-veteranov vojne za Slovenijo na tem prostoru, v imenu takratnih policistov - danes PVD Sever, v imenu Civilne zaščite in vseh civilnih struktur. Vsak od nas je dal svoj prispevek k uspešni obrambi domovine v Osamosvojitveni vojni 1991," je med drugim zapisal Brus.Zelo jih je zmotilo, da se predstavitev knjige, ki s svojim naslovom po njihovem mnenju daje vtis, da so branitelji nasledniki kriminalnih zgodb, izvede v Radencih. "Avtorja namensko in načrtno nadaljujeta s prikazovanjem situacij, ki so v korist neresnici in lažem."



Gre za nesporazum
Avtorja knjige Kriminalni temelji Teritorialne obrambe in NLB Omerza in Pezdir sta se na očitke in protest odzvala z besedami, da gre za nesporazum. "Midva ne misliva, da so branitelji nasledniki kriminalnih zgodbam ki jih dokumentirano opisujeva v knjigi, ker trdiva, da branitelji oz. slovenski vojaški osamosvojitelji niso nasledniki tiste TO, ki je temeljila na teh kriminalnih rabotah.« Svoj odgovor na protestno pismo sta zaključila s povabilom: “Namesto, da napoveduje »odločen protest«, ki kot povedano izhaja iz napačne predpostavke, ga vabiva, da se udeleži predstavitve, in da tam v razpravi poskušamo na spodoben način odpraviti nesporazume.” Niko Brus se je na vabilo odzval in prisluhnil celotni predstavitvi knjige.

Tresla se je gora, rodila se je miš
Včerajšnja predstavitev knjige je potekala po načrtih. Ob koncu je sledila razprava z vprašanji. "Ta vaša izvajanja zadnje dni so bila "blesava", naredila so veliko škode. Ljudje mislijo, da piševa in da pljuvava proti vojni leta 91," je o samem protestu dejal Rado Pezdir in zapustil dvorano. Brus se je odzval z besedami, da ni niti malo protestiral proti temu, da je ta zadeva tukaj, na tem mestu. "Protestiral sem proti imenu knjige," je dejal.
Dogajanje si lahko ogledate spodaj:

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/FgxaKs2o39k##

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/TnGJ1xdJya0##







občina radenci predstavitev knjige Roman Leljak veterani vojne za Slovenijo protest