vestnik

(VIDEO) Sedemdeset BBB-jev nenapovedano na Fazanerijo: Tekma je vseeno minila mirno 

Andrej Bedek, 4. 7. 2018
Igor Napast
Bad Blue Boysi (BBB) so znani tudi kot zelo vročekrvni navijači z huliganskimi nameni.
Aktualno

Gostovanje evropskih nogometnih moštev v Pomurju so preizkus za varnostne službe. Na četrtkovo srečanje med zagrebškim Dinamom in azerbajdžansko Qabalo nenapovedano prišlo 70 Bad Blue Boysev. Policija sicer ostala brez dela. Danes Dinamo igra s Triglavom iz Kranja. Policija spet ničesar ne prepušča naključju.

Številna evropska, tudi zveneča nogometna moštva so pokrajino ob reki Muri izbrale za del priprav na novo sezono ali pa so na pomurskih nogometnih zelenicah odigrali prijateljska srečanja. Spektakle pa spremljajo nekatere nevarnosti, predvsem ko tukaj gostujejo moštva iz držav nekdanje Jugoslavije. Moštvo, kot je Dinamo, je že dve tekmi moralo odigrati za zaprtimi vrati nogometnih objektov. Razlog? Varnostna ocena odgovornih za varovanje nogometnih srečanj, saj so navijači Dinama, Bad Blue Boysi (BBB), znani tudi kot zelo vročekrvni navijači z huliganskimi nameni. Prireditelji srečanj pa predvsem zaradi stroškov, povezanih z varovanjem, ne želijo gostiti dogodka, označenega z najvišjo oceno tveganja.
Zadnji derbi: Na delu 78 policistov, 30 varnostnikov in 25 rediteljev
V Pomurju so najstrožje varovane tekme med nogometaši Mure in Nafte. Tekma je za policijo z vidika varnosti pomenila dogodek srednje velikega tveganja. Srednji nivo varnostnega tveganja na tekmi je med drugim pomenil, da je pri varovanju in morebitnem ukrepanju sodelovala tudi posebna enota policije s 60 policisti, ki so izurjeni za ukrepanje v najbolj kočljivih položajih in zapletih. Na delu je bilo še 18 drugih policistov, nekateri v civilnih oblačilih, Mura je kakor organizatorka srečanja najela 30 varnostnikov, pri varni izvedbi tekme v Fazaneriji pa je klubu pomagalo še 25 rediteljev.

Avtor posnetka Aleš Cipot je navijače pred dobrimi tremi leti ujel na tekmi med Dinamom in Hajdukom v Zagrebu.
##YOUTUBE-https://youtu.be/f_TMxOizscs{/youtube_center_ozko}

Avstrijci odrekli gostoljubje

Dinamo je na Fazaneriji v Murski Soboti tako odigral že dve srečanji. Obe sta bila zaradi stroškov organizacije in iz varnostnih razlogov zaprti za javnost. Včeraj je Dinamo, za katera igra tudi bivši Mariborčan Peter Stojanović, s 6:1 odpravil celovško Avstrijo, 28. junija so Zagrebčani premagali tudiazerbajdžansko Qabalo (2:0). Pretekli četrtek je sicer na tekmo nenapovedano prišlo 70 BBB-jev, ki so preplezali ograjo okoli stadiona igrišča in vstopili na tribuno. Kmalu so se odzvale policijske sile: vse razpoložljive patrulje, ki so bile tisti četrtkov popoldan na terenu v Pomurju, so bile po naših infomacijah napotene v Fazanerijo.
A policisti niso imeli prav nobenega dela. Suzana Rauš s Policijske uprave Murska Sobota: "Kršitve javnega reda in miru niso bile ugotovljene, zaradi česar tudi ni bilo izvedenih ukrepov." Neuradno policisti sploh niso ukrepali, so le počakali in nazaj na Hrvaško pospremili navijače, ki so bili popolnoma mirni. Zgolj mimogrede: Dinamo se že več sezon pripravlja v Pomurju in Sloveniji, kajti prav zaradi divjanja zloglasnih BBB jim je recimo Avstrija odrekla gostoljubje. Danes se bodo Hrvati, ki bivajo v Moravskih Toplicah in trenirajo na Murinem stadionu, pomerili s kranjskim Triglavom, sicer prvim nasprotnikom črno-belih po vnovični vrnitvi v 1. SNL (Gorenjci v Mursko Soboto pridejo 21. julija). Na PUMS so vnovič v pripravljenosti. V soboto Dinamo še čaka srečanje s poljsko Cracovio.
V preteklosti je sicer že večkrat završalo med navijači v Pomurju, ko so bila srečanja odprtega tipa. Na tekmi v Fazaneriji julija 2013 med angleškim Leedsom in Ferencvarosom so razgrajali predvsem madžarski navijači, zato je bila vpoklicana posebna enota murskosoboške policije, ki je dodatno izurjena in usposobljena za obvladovanje množic.
{youtube_center_ozko}https://youtu.be/nWdwEnH1Xn8##
Posnetek Aleša Cipota je s pripravljalne tekme v FazanerijiFerencvaros-Leeds United, 16. 7. 2013.

Zaprto zaradi stroškov

Kdo je sploh odgovoren za zagotavljanje varnosti na tovrstnih prireditvah? Odgovornost organizatorja javne prireditve, da poskrbi za red na prireditvi, opredeljuje zakon o javnih zbiranjih. »Za red in varnost je na športnih prireditvah odgovoren organizator športne prireditve. Policisti intervenirajo šele takrat, ko sta zaradi dogajanja na športni prireditvi ogrožena javni red in mir in organizator varnosti ni več zmožen zagotavljati,« poudari varnostni menedžer Zoran Kuhanec.
Organizator mora zagotoviti še rediteljsko službo, zdravniško oskrbo in izdelati načrt varovanja prireditve. »Varovanje nogometnih tekem predpisujejo kriteriji Nogometne zveze Slovenije ali mednarodne nogometne zveze. Kriteriji določajo najmanjše število potrebnih varnostnikov, se pa to število lahko poveča v primeru pričakovanja izgredov ali ko se pričakuje večje število navijačev problematičnih klubov. Organizacija varovanja je v domeni tako domačega organizatorja kot varnostne službe in policije, torej v dogovoru in trdnem sodelovanju. Če se pričakuje tudi povečana možnost izgredov, kršitev javnega reda ali kaznivih dejanj, se temu primerno organizira tudi lokalna policija, po potrebi pa se aktivira še posebna policijska enota,« še pove sogovornik in predstavnik varnostne službe, ki tudi varuje prireditve.

f38d7e7d444a03687e8a01f32e4ffa97
Sasa Pahic Szabo
Na tekmi za zaprtimi vrati med ljubljansko Olimpijo in Dinamom junija 2013 na Ptuju je prišlo do pretepa med policisti in hrvaškimi navijači.


Upravna enota dovoljenje za prireditev izda, če organizator v postopku izkaže, da je predvidel zadostne ukrepe za zagotovitev reda, varnosti življenja in zdravja udeležencev in drugih oseb, varnosti premoženja ter da shod oziroma prireditev ne bo ogrožala javnega prometa in predstavljala nedopustne obremenitve okolja. Ker mora organizator, da lahko izvede tovrsten nogometni dogodek, med drugim plačati stroške varnostne službe, tudi gasilce in službo nujne medicinske pomoči, račun za svoje aktivnosti pa lahko izstavi še policija, je najpogostejše rešitev torej ta, da je tak dogodek zaprt za javnost.

8c11f22429388d79aa239a5b97c22d81
Aleš Cipot
Bad Blue Boysi na tekmi Dinamo-Interblock na Fazaneriji, 29. junija 2008

f80b647b69e9608cb8f8d51d849aa3be
Aleš Cipot
Na tleh madžarski navijači Ferencvarosa v Fazaneriji.


36f541e81e7947d388ef1e6a56d48ed1
Aleš Cipot
Frakcija Bad Blue Boysov, ki je podpirala Zdravka Mamića na tekmi Dinamo-Hajduk, 12. julija 2015. Napadli so jo Bad Blue Boysi, ki ne podpirajo Zdravka Mamića.

73a40ab0013584103584b9e418775b69
Aleš Cipot
Bad Blue Boys na tekmi proti Hajduku, 12. julija 2015

Jure Zauneker
Zadnji derbi med Muro in Nafto je varovalo 78 policistov, 30 varnostnikov in 25 rediteljev. 
Dinamo Zagreb bbb fazanerija tekma