vestnik

(VIDEO) Spomin na žrtve prometnih nesreč  

Damjana Nemeš, 18. 11. 2018
Pixabay
Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.
Aktualno

Eden izmed glavnih vzrokov za smrti v svetu so prometne nesreče, zato se danes že tradicionalno spomnimo vseh žrtev prometnih nesreč. Obeležujemo namreč Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, vse aktivnosti današnjega dne pa so potekale pod sloganom Če bi ceste spregovorile – prispevajmo svoj delež k izboljšanju varnosti v cestnem prometu.

Današnji dan je tako namenjen vsem umrlim in poškodovanim v prometnih nesrečah, hkrati pa tudi vsem bližnjim, prijateljem, znancem in sodelavcem teh oseb. Tokrat smo ta dan obeležili že dvanajstič zapored tudi v Sloveniji, glavni koordinator pri nas pa je Zavod Varna pot, ki pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč in Organizacije združenih narodov ta spominski dan tudi organizira.


Po podatkih Evropske komisije za varnost v prometu je leta 2017 na cestah v Evropski uniji umrlo več kot 25.250 ljudi, kar pomeni 50 mrtvih na milijon prebivalcev, v letu prej je bilo teh žrtev še več, in sicer nekaj več kot 25.900.
Tudi podatki policije za Slovenijo kažejo, da so naše ceste od osamosvojitve pa vse do letošnjega leta zahtevale nekaj več kot 7.400 življenje, čez 282.000 ljudi pa se je v prometnih nesrečah hudo telesno poškodovalo.

636ac7bb14e010ba59691c51a29bb067
Pixabay
Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Na Zavodu Varna pot zato pozivajo, naj se odločimo za kreiranje in soustvarjanje varne mobilnosti v okolju, v katerem živimo in se gibljemo, ta dan pa naj bo namenjen razmisleku, koliko lahko tudi sami prispevamo k temu, da se bodo zgodbe na cestah vedno srečno končale.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/2YQuxuBW-VQ##

Pixabay
Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. 
žrtve prometnih nesreč Zavod Varna pot spominski dan