vestnik

(VIDEO) Vratolomni skoki so njegov vsakdan 

Marina Vrbnjak, 6. 9. 2018
Marina Vrbnjak
Triindvajsetletni Aleš Ivanuša iz Borec
Aktualno

23-letni Aleš Ivanuša navdušuje s svojimi adrenalinskimi skoki

Triindvajsetletni Aleš Ivanuša iz Borec je športnik že od otroštva. Trenutno na družbenih omrežjih navdušuje s fotografijami svojih vratolomnih skokov, ki ga napolnijo z adrenalinom.
Mladi Prlek, ki je v break danceu osvojil že naslov državnega, evropskega in svetovnega prvaka, ne počiva. Večino trenira sam, s svojo lastno težo. »Kot otrok sem se že pri šestih letih začel ukvarjati z rokoborbo, potem pa sem zasledil plesni tečaj break danca pri Plesni šoli Urška v Murski Soboti in se začel ukvarjati še s tem,« nam je povedal.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/Ktw0sdC37Lk##

Dedek ga je naučil vztrajnosti in osnov

Veliko zaslug za navdušenje nad športom pripisuje svojemu dedku. »Pravzaprav smo bili v družini vsi bolj športne duše, vedno v gibanju. Dedek pa je bil tisti, ki me je že v ranem otroštvu naučil veliko osnov. Od stoje, ki je pravzaprav najbolj pomembna, saj z njo pridobiš ravnotežje in začneš kontrolirati svoje telo, do raznih premetov. Takrat sem dobil prvo motivacijo in padce (smeh).«
Pri desetih letih je tako začel s treningom pri Plesni šoli Urška, nato pa je nadaljeval v Plesni šoli Zeko, s svojim trenerjem Dejanom Zečevićem. Udeleževal se je številnih nastopov tako doma kot po svetu. Že v osnovni šoli je tako sočasno treniral rokoborbo, break dance in se učil še igranja pozavne.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/LcBGnIORPAg##


Sam pravi, da je navdušenje nad tem plesom pri otrocih še vedno veliko. »Otroke zelo zanima – še posebej so navdušeni nad stojami, prevali, vrtenjem.« A zadnje čase ugotavlja, da so zelo neučakani in niso navajeni vztrajnosti, ki je pri tem plesu izredno pomembna. Poleg slednje se zahteva še moč, drznost, ustvarjalnost, gibljivost, dinamiko in tveganje. »Sam sem z rokoborbo pridobil moč in eksplozivnost in bi tak ali podoben šport predlagal otrokom kot osnovo. To olajša učenje takšnega plesa, saj je zanj značilno, da se ga pleše na rokah in nogah, po tleh in po zraku. Ker otroci nimajo moči, nekateri tudi prehitro obupajo.« Sam je začel zmagovati po 15. letu, torej po petih letih treninga.

2f60de2c1795a2fa057530bd54c82de5
Marina Vrbnjak
Aleš Ivanuša

To je ples brez pravil

Poleg vsega naštetega je pomemben tudi občutek za glasbo. »Glasba se te mora dotakniti in jo moraš čutiti. Se pa večkrat zgodi, da se tekmovalec preveč osredotoči na trike in pozabi na ritem,« pravi. Glasba na tekmovanjih namreč ni znana, razen pri showih in ekipnem plesu. Pomembno pa je tudi, da so gibi čisti in elementi povezani. »Veliko pa je odvisno od posameznika, ker ima vsak svojo težo in na svoj način lovi ravnotežje.« Sam je leta 2015 zmagal na svetovnem prvenstvu, po desetih letih treningov. S tem si je uresničil eno izmed največjih želja. Zadnji dve leti ni tekmoval, predvsem zaradi pomanjkanja časa ali poškodb, predvsem zapestij in kolen.


5365e7ff8da215606ed8a6a838cdd8f2
Marina Vrbnjak
Aleš Ivanuša

Tekmovanja pa predstavljajo tudi večji finančni zalogaj, saj si mora tekmovalec sam pokriti stroške prevoza, bivanja in prijavnine. »Veliko doživiš, a za zdaj ta čas raje izkoristim zase in svoje treninge,« doda.
Občasno se udeležuje tudi t. i. underground tekem v break danceu. Lani je bil s prijateljem v Ameriki, v New Yorku, kjer se je ta ples v 70-ih letih prejšnjega stoletja razvil. V dvojicah sta dosegla 16. mesto med 80 udeleženci. »Tam je popolnoma drugače, dejansko kot v filmu – v Ameriki se je vse začelo in vzdušje je tam drugačno. In konkurenca je izredna.«

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/wulVmUJniD4##


Po poklicu je vzgojitelj, trenutno pa največ dela kot plesalec v Ljubljani, kjer sodeluje na raznih televizjskih oddajah, kot so Slovenija ima talent, Zvezde plešejo, Znan obraz ima svoj glas…. Vesel je tudi sodelovanja s plesnim koreografom Miho Krušičem, plesno skupino The Artifex in Nipke. Trenutno pa najbolj navdušuje s svojimi fotografijami adrenalinskih skokov na družabnih omrežjih, ki jih deli s svojimi oboževalci.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/IPQSKK5lV88##

aleš ivanuša adrenalin adrenalinski skoki break dance