vestnik

(VIDEO) Zelenski na srečanju s tremi premierji. Janša: "Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji"

Vestnik, STA, 16. 3. 2022
Twitter Vladar RS
Premierji na srečanju z Zelenskim.
Aktualno

Premierji Slovenije Janez Janša, Poljske Mateusz Morawiecki in Češke Petr Fiala so se v torek v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je na Twitterju objavila slovenska vlada. Po navedbah ukrajinskih virov se jim je Zelenski zahvalil za "ta močan znak podpore".

"Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpor. To resnično zelo cenimo," je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal. Trije premierji so prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Janša je pred prihodom sporočil, da želijo z obiskom prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU. Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote. "Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali," je tvitnil s poti v Kijev.

kijev, srečanje, premierji, zelenski
Twitter Vladar RS
Trije premierji v Kijevu.


"Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen," so ob novici o obisku sporočili iz kabineta predsednika slovenske vlade. V Bruslju so potrdili, da sta bila predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije ob robu neformalnega vrha EU konec prejšnjega tedna v Versaillesu seznanjena z namero trojice premierjev, da obiščejo Kijev, nato pa so ju v ponedeljek zvečer iz Varšave obvestili, da je obisk potrjen. Neuradno so sicer v Bruslju pojasnili, da premierji nimajo mandata Evropskega sveta.


Z obiskom so bili seznanjeni tudi mednarodni akterji, kot so Združeni narodi, zveza Nato in ZDA. "Pomembno je, da na vseh ravneh in v različnih formatih sodelujemo in se srečujemo z ukrajinskim političnim vodstvom," je na novinarsko vprašanje glede obiska treh premierjev povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Kaj je Janša povedal po srečanju? 

Slovenski premier je dejal, da ve kakšni so občutki Ukrajincev, saj je bila Slovenije v podobnem položaju pred tremi desetletji.

Nadaljeval je, da je s kolegoma prišel v Kijev, da izrazi občudovanje ukrajinskemu boju, s katerim uničujejo mit o neuničljivi Rusiji, da branijo svojo domovino in tudi temeljne evropske vrednote. "Želim vam prenesti tudi enotnost EU v podpori vašemu boju in vaši suverenosti," tako Janša, ki je še povedal, da želijo Ukrajincem sporočiti, naj so pogumni, in da bodo storili vse, da Ukrajina postane članica EU. 

ukrajina vojna eu
Kaj zdaj berejo drugi