vestnik

Vinarium v znamenju šivanja in glasbe

Vestnik.si, 12. 2. 2023
Vestnik.si
Razstava Melodije cvetja, ki živijo v slikah v stolpu Vinarium Lendava
Aktualno

V kupoli stolpa Vinarium Lendava v Dolgovaških goricah so odprli razstavo slik z naslovom Melodije cvetja, ki živijo v slikah.

Avtorica slik, ki so narejene v tehniki šivanja s svilenimi trakovi, je Olga Ulokina. Likovna ustvarjalka, ki se prvič v Pomurju predstavlja s svojimi likovnimi deli, in je tudi pianistka, skladateljica in profesorica glasbe, je ob  odprtju razstave pripravila še glasbeni nastop. Razstavo sta predstavili in odprli predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Elvira Vaupotič Göncz ter predsednica Kulturnega in turističnega društva Lendava – Novi Sad Zlata Frajzman Pupa. Ob kulturnemu društvu in zvezi sta pri organizacijo dogodka sodelovala še Občina Lendava in Vinarium Lendava.

Evira Vaupotič Göncz je povedala, da Olga Ulokina, ki je profesorica na velenjski glasbeni šoli, pri svoji likovni ustvarjalnosti uporablja zanimivo tehniko šivanje s svilenimi trakovi, s pomočjo katere cvetovi na slikah dobivajo tridimenzionalno podobo. Zlata Frajzman Pupa je dodala, da se je tradicija umetnosti šivanja s  trakovi začela že v 14. stoletju na jugu Evrope: »Takrat so izdelovali trakove in z njimi okraševale svečane ženske obleke. Danes nadaljujejo to tradicijo ženske po vsem svetu. V Sloveniji jo predstavlja Olga Ulokina, ki je za svoja dela prejela tri mednarodna priznanja, imela pa je tudi številne razstave v Velenju, Mariboru, Ljubljani ter drugje po Sloveniji. Poleg slik izdeluje tudi broške in okraske za lase.« Slike, ki so na razstavi, lahko ljubitelji umetnosti tudi kupijo.

melodije-cvetja, vinarium, lendava
Vestnik.si
Razstava Melodije cvetja, ki živijo v slikah v stolpu Vinarium Lendava

Olga Ulokina je povedala, da ji njeno likovno delo ne pomeni le šivanje lepih izdelkov s trakovi iz svile, ampak ima zanjo širši pomen. Njeno osnovno delo je glasba, s katero se ukvarja že vse življenje, vendar pa so zanjo slike, ki jih ustvarja, glasba, ki živi v rožah: »V slike skušam vključiti pojme iz glasbe, kot so umirjenost, harmonija, notranja zbranost in podobno. Ta tehnika se je skozi stoletja prenašala iz roda v rod. Hiter tempo življenja in sodoben stil življenja sodobnih žensk je tak, da težko uresničimo naše želje na tak način, kot sanjamo, da bodo, zato te sanje dajem v svoje slike.«

razstava-melodije-cvetja vinarium lendava