vestnik

Vindišar: "Bojim se, da smo zelo blizu temu, da ne bomo imeli niti anesteziologa, ki bi lahko uspaval pacienta za operacijo"

Vestnik, 24. 11. 2021
STA
Franc Vindišar
Aktualno

O aktualnih razmerah o covidu-19 sta na vladni novinarski konferenci nastopila državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in Martina Gašperlin, v. d. glavne tržne inšpektorice.

Državni sekretar Franc Vindišar je uvodoma spregovoril o zasedenosti bolniških postelj, ki so namenjene covid bolnikom. V Splošni bolnišnici Murska Sobota je kapaciteta 70, zasedenih pa je 64 postelj. V državi je skupno 302 bolniških postelj za intenzivne covid enote, zasedenost je 94-odstotna. V soboški bolnišnici je postelj 20, zasedenih jih je 22.  

Govornik je pojasnil, da so se covid bolnišnice notranje reorganizirale, poleg tega bolnišnice sklepajo dogovore z drugimi zavodi glede premeščanja kadra. Pred epidemijo je bilo v Sloveniji 233 intenzivnih postelj, sedaj imamo 302. Poleg tega je še 146 postelj za necovid paciente, skupaj torej 448. 

"Ko prerazporedimo zdravnika in medicinsko sestro na covid oddelek, ju odvzamemo iz drugega delovišča. To pomeni, da delo tam ni opravljeno. Zato nam v zdravstvu razen obravnave nujnih primerov, v tem trenutku vse stoji. Nenujni posegi se ne izvajajo," tako Vindišar. "Bojim se, da smo zelo blizu temu, da ne bomo imeli niti anesteziologa, ki bi lahko uspaval pacienta za operacijo. V tem trenutku niti ne moremo več ustrezno poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo, kjer bi imeli večje število ponesrečencev," je dodal in pozval državljane, da se odpovejo adrenalinskim športom in ostalim nevarnim dejavnostim. 

Predstavil pa je tudi nov način izkazovanja hitrega pozitivnega testa. Tisti, ki se samotestirate, lahko ploščico, na kateri je viden pozitiven izid z datumom in uro, ter priloženo osebno izkaznico ali vašo fotografijo, date v vpogled pri izvajalcu PCR testiranja.   

"S tem načinom smo pomembno razbremenili primarni nivo in pospešili pridobivanje rezultatov testiranja," pojasnjuje. Državni sekretar se je zahvalil vsem strokovnjakom, ki se trudijo ozaveščati javnost o virusu in pomembnosti cepljenja. Napovedal je prihod dveh novih zdravil v prihodnjih tednih. 

"Odločite se za cepljenje, zaščitite sebe in svojo družino," je pozval in zaključil s tem, da sta solidarnost in zaupanje v znanost še vedno med nami, le najti ju je treba. 

pct covid bobo
Bobo
Fotografija je simbolična.

V. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin je predstavila aktivnosti tržnega inšpektorata v preteklih dveh tednih. Zaradi nepreverjanja pogoja PCT so inšpektorji zaprli devet prodajaln in en gostinski lokal v Ljubljani. 

novinarska-konferenca franc-vindišar aktualne-razmere