vestnik

Vindišar: Število sprejemov se je v enem tednu povišalo za 51 odstotkov

Vestnik, 29. 10. 2021
STA
Franc Vindišar, državni sekretar na ministrstvu za zdravje.
Aktualno

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 predstavil aktualne razmere v slovenskih bolnišnicah.

Vindišar je uvodoma pojasnil, da je slovenski zdravstveni sistem pod hudim pritiskom.

Spomnil je na to, da je bilo pred enim letom potrjenih 2164 primerov, ta teden pa smo dosegli nov rekord v tem valu, in sicer dnevno potrjenih 3166 okužb. Potrjenim primerov sledijo sprejemi v bolnišnice. Za primerjavo je omenil, da je bilo 6. novembra lani v bolnišnice sprejetih 160 oseb. Včeraj je bilo takih sprejemov 87, dan prej 84. V intenzivnih enotah je bilo 11. decembra lani 26 covid pacientov, 22. oktobra letos 16, predvčeraj 14. Kako je s tistimi, ki so potrebovali respirator? Lani 22. novembra je bilo takih oseb 17, 27. oktobra letos 12. 

V tednu med 15. in 21. oktobrom letos je bilo v slovenske bolnišnice sprejetih 288 bolnikov, v tem tednu se je število povečalo na 474, kar je 64 odstotkov več. Minuli teden je bilo na intenzivne oddelke sprejetih 53 oseb, ta teden 80, gre za 51-odstotno povišanje. "V kratkem času se je število pacientov pomembno zvišalo," poudarja Vindišar. 

V Sloveniji je zaenkrat zagotovljenih 479 standardnih in 150 intenzivnih postelj za covid paciente. V Splošni bolnišnici Murska Sobota imajo 30 standardnih in sedem intenzivnih postelj. Kot je dejal Vindišar, se bo to že naslednji teden spremenilo. S 3. novembrom se bodo kapacitete povečale, tako da bo v Sloveniji za covid bolnike namenjenih 749 postelj, od tega 590 standardnih in 159 intenzivnih. 

Danes je v bolnišnicah 424 tistih, ki so oboleli za koronavirusom, od tega jih je 134 v intenzivni negi. 

Vindišar je še dejal, da bo danes sprejeta Odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covid-19. Tako bodo izvajalci na vseh nivojih zagotavljali izvajanje vseh zdravstvenih storitev po tem, ko bodo zagotovili dogovorjene kapacitete za covid paciente. Omenil je še, da je najmanj potrebno zagotavljati zdravstvene storitve pod stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkološke storitve, zdravstvene storitve pri nosečnicah, porodnicah in novorojencih ter otrocih. 

Državljane je prosil za pomoč, da v tej bitki zmagamo. Pred prazniki je opozoril na to, da se izogibamo množičnih druženj, se zadržujemo zunaj, v notranjih prostorih pa nosimo zaščitno masko. "Ob prvih znakih bolezni se izoliranje in čimprej testirajte. Vsak izmed nas lahko s temi dejanji pomembno prispeva k obvladovanju širjenja bolezni."

slovenske-bolnišnice covid kapacitete franc-vindišar