vestnik

Vinograd v Filovskem Bregu, ki si ga nihče ne želi

Rok Šavel, 8. 6. 2022
Vestnik.si
Sklad kmetijskih zemljišč neuspešno išče najemnika vinograda, ki sameva v Filovskem Bregu.
Aktualno

Zaraščen in zapuščen vinograd, s katerim je nazadnje upravljal pokojni župnik Jožef Rogač, vznemirja sosede.

Pokojni župnik Jožef Rogač je bil zadnji najemnik vinograda z okoli 1000 trsi v vinorodnem območju nad Filovci - v Filovskem Bregu. Rogač je od zakupa odstopil v letu 2020, do takrat pa je vinograd redno obdeloval. No, zdaj vinograd sameva in zaradi zaraščenosti ter možnosti prenašanja morebitnih bolezni razburja lastnike sosednjih parcel.

filovski-breg
Vestnik.si
Sklad kmetijskih zemljišč neuspešno išče najemnika vinograda, ki sameva v Filovskem Bregu.

Kot vsako leto, ga bodo tudi letos pokosili

Parcele, ki zajemajo domnevno sporni vinograd, so v lasti Sklada kmetijskih zemljišč (Sklad), sosedje pa so zaradi neurejenosti že dvakrat podali prijavo na kmetijsko inšpekcijo. Kot pravijo na skladu, je bil vinograd že ponujen v zakup, a ponudbe nihče ni sprejel. Prav tako se je v zakup ponudil sosedom, vendar so zavrnili z obrazložlitvijo, da opuščajo vinogradništvo. "Vsekakor pa bomo tudi letos tako kot vsako leto pokosili in uredili vinograd. Izvajalca, ki bo opravil ta dela, že iščemo, prav tako smo v stiku s predstavnikom krajevne skupnosti. Dolgoročni načrt Sklada je, da se te parcele dajo v zakup, žal pa interesa za najem ni," so še odgovorili na skladu za vestnik.si.

filovski-breg
Vestnik.si
Sklad kmetijskih zemljišč neuspešno išče najemnika vinograda, ki sameva v Filovskem Bregu.

Kaj pa je ugotovila kmetijska inšpekcija, ki je zaradi ponovne prijave uvedla postopek? Kot so nam sporočili z Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, je bilo ugotovljeno, da Sklad vinogradov ne prepušča v zarast, ampak izvaja potrebne minimalne agrotehnične ukrepe. Po odstopu od zakupa zadnjega najemnika pa se na nov razpis ni prijavil nihče, zato je Sklad v letu 2021 izvedel enkratno košnjo med vrstami. Drugih opravil Sklad ne izvaja, bo pa po navedbah kmetijske inšpekcije tudi letos izvedel košnjo in še naprej poskušal oddati vinograd v najem.

sklad-kmetijskih-zemljišč kmetijska-inšpekcija filovci filovski-breg