vestnik

Vinska trta kot simbol sodelovanja 

A. Nana Rituper Rodež, 13. 5. 2018
Pred cerkvijo v Moravskih Toplicah so zasadili tri vinske trte. 
Aktualno

Pred evangeličansko cerkvijo v Moravskih Toplicah so danes predstavniki evangeličanskih cerkvenih občin iz Moravskih Toplic in Bad Uracha zasadili in blagoslovili tri vinske trte 

Na bogoslužju na materinsko nedeljo se je danes dopoldan v Evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah tamkajšnjemu evangeličanskemu duhovniku in častnemu škofu Gezi Erniši pridružil evangeličanski duhovnik Wilhem Keller iz partnerske gmajne v Bad Uracha v Nemčiji.


52abcda9d7785afad28ae65a76270b64
Cerkveni gmajni iz Moravskih Toplic in Bad Uracha že dolgo dobro sodelujeta.


Po bogoslužju pa so pred cerkvijo posadili in blagoslovili tudi tri vinske trte, ki simbolizirajo povezanost in partnerstvo med obema cerkvama. Dve trti, ki so jo prienesli iz Nemčije, in eno slovensko, so zasadili inšpektorja obeh cerkva Franc Vitez in Ulrich Notz ter Alojz Slavič, maršal evropskega reda vitezov vina, oba duhovnika pa sta trte še blagoslovila. Podobno sta obe delegaciji trte, ki prihajajo iz obeh dežel, zasadili lani vBad Urachu.

ab5ff304a864f0ec8a101b1f517dba93
A. Nana Rituper Rodež
Danes o se srečali v Moravskih Toplicah, lani pa so vinske trte sadili v Bad Urachu.


Evanegeličanski cerkveni občini vMoravskih Toplicah in v Bad Urachu dobro sodelujeta že desetletja, od leta 1950 naprej, v letu 1990 pa se je povezovanje na različnih področjih še okrepilo in poglobilo. Gre za sodelovanje na področju humanitarne in karitativne dejavnosti, srečevanje žensk in mladine, pa tudi po strokovni plati, saj so srečanja tudi priložnost za poglobljene razprave in izmenjave mnenj glede različnih teoloških vprašanj in tem, je še povedal Geza Erniša.

e19a6603d1b63c88efdc849b7ab350b6
Sajenje vinske trte kot simbol povezovanja in sodelovanja med dvema cerkvama.

Sicer pa je mesto BadUrach izjemnega pomena za slovenski prostor, saj je tam deloval Primož Trubar, tu je dal natisniti prve slovenske knjige, še danes pa tu deluje biblijski zavod, ki ga je ustanovil ravno Primož Trubar.

Evangeličanska cerkvena občina Moravske Toplice Geza Erniša vinska trta