vestnik

Virs Lendava: Uresničujejo nore ideje kupcev

Ines Baler, 7. 12. 2019
Nataša Juhnov
Renato Pahor si želi, da v naslednjih dveh letih povečajo obseg proizvodnje na deset milijonov evrov.
Aktualno

Petdeset odstotkov prihodkov prinašajo izdelki s področja robotizacije. Dejavnik uspeha tudi prijetno delovno okolje.

Podjetje Virs iz Lendave je pred 15 leti začelo poslovno pot kot ponudnik in specializirani dobavitelj opreme za varjenje in rezanje, nato pa se je posvetilo izdelavi robotov in avtomatov za varjenje. Sprva so sodelovali s partnerji iz težke industrije, po gospodarski krizi pa vstopili v avtomobilsko industrijo in strojegradnjo. Letos bodo ustvarili od sedem do osem milijonov evrov prihodkov, podobno kot lani, ko je podjetje doseglo tudi 40-odstotno rast dodane vrednosti na zaposlenega. »Lani je bil skok precej velik in ni realno pričakovati, da bi z enako stopnjo rasli vsako leto. Enako velja za dodano vrednost,« pravi direktor Renato Pahor.


Zaradi povečanega obsega dela so v enem letu zaposlili deset novih sodelavcev, skupno jih imajo sedaj 40. »Prvič smo se z večjo potrebo po novih sodelavcih srečali zaradi precejšnje rasti. Cikel zaposlovanja smo nadaljevali do sredine tega leta, ker pa je zdaj veliko govora o ohlajanju gospodarstva, smo tudi mi pri novih zaposlitvah previdnejši,« pojasnjuje. Z begom zaposlenih v tujino nimajo težav, večina jih prihaja iz širšega lokalnega okolja. Zaposlujejo pretežno mlado delovno silo različnih stopenj izobrazbe, od srednješolske do univerzitetne. Pahor kot pomembno vrednoto navaja željo sodelavcev po napredku in učenju. Tako so v zadnjem ciklu izbrali tudi nekaj delavcev brez predhodnih delovnih izkušenj. Že v politiki podjetja imajo zapisano, da spodbujajo kreativnost zaposlenih in jim omogočajo osebnostni in strokovni razvoj. Predvsem z mentorstvi, izobraževanjem in izpopolnjevanjem. Ker prijetno delovno okolje za vse zaposlene vidijo kot pomemben dejavnik, dobre odnose negujejo tudi zunaj podjetja. »Vsako leto vsaj enkrat ali dvakrat organiziramo kakšna srečanja ali izlete, kamor povabimo vse sodelavce. Morda rafting ali ogled katerega od evropskih mest, tudi ogled proizvodnje našega referenčnega kupca,« našteva direktor. 

lendava, virs, podjetje
Nataša Juhnov
V podjetju je zaposlenih 40 delavcev, ki jih vodstvo ob dosežkih tudi stimulativno nagradi.

Uspeh ni prišel čez noč


Njihovi izvozni trgi so sosednje države Hrvaška, Madžarska in Avstrija. Kot razloži Pahor, se izvažanje izdelkov tisoče kilometrov daleč ne obnese, saj kupci potrebujejo tudi podporo po prodaji. »Prav tako je nemogoče narediti toliko celic, da bi zadovoljevali potrebe ali konkurirali širšemu okolju. Enako je v Sloveniji. Sem ne prihajajo konkurenti iz pet tisoč kilometrov oddaljenih krajev. Z juga Nemčije morda še kakšen, od dlje pa ne.« V zadnjih mesecih razvijajo laserskega varilnega robota, njihovi prejšnji izdelki, registrirani pod različnimi blagovnimi znamkami, pa so dobro sprejeti. Posebej omenja modularno robotsko varilno celico Roboflex, programsko aplikacijo Weldcockpit, ki se uporablja za spremljanje in dokumentiranje tehničnih in ekonomskih parametrov dela na varilnih celicah. Danes izdelki s področja robotizacije Virsu prinašajo petdeset odstotkov prihodkov, ta delež pa na račun izvoza še narašča. »Leta 2009 sva se z Alešem Puklavcem odločila, da bomo aktivneje začeli delati na robotizaciji. Takrat so tudi podjetja tu okrog zašla v težave, ljudje so ostali brez dela. Niti mi nismo imeli dela zanje, saj nam je ostalo le 30 odstotkov prometa, ampak nam je bilo žal, da bi se razbežali kam daleč, zato jih je nekaj vseeno prišlo k nam,« razlaga in dodaja, da so znali biti dovolj trmasti, prepričljivi in vztrajni, da so uspeli. Prehod iz težke industrije v avtomobilsko in druge lažje industrije je bil počasen, pomagalo pa jim je to, da so se prebili v večje sisteme. Kot primera je Pahor navedel Mercedes in Akrapoviča. »Na začetku ti zaupajo manjše projekte, ko vidijo, da je tisto dobro, pa prideš do večjih,« pravi. 

lendava, virs, podjetje
arhiv podjetja
V proizvodni hali razvijajo robote in avtomate za varjenje in rezanje.

Odvisni od inovativnosti in razvoja
Virs je poleg tega, da je med malimi podjetji prejel naslov pomurskega podjetja leta, še prejemnik zlate gazele 2019. »Seveda smo na nagrade ponosni in jih veseli, hkrati pa je to obveznost za prihodnost. Ogromno nam pomeni, da drugi opazijo naše dobro delo,« še pove. V naslednjih dveh letih želijo povečati obseg proizvodnje na deset milijonov evrov, želijo tudi nadaljevati dvig dodane vrednosti na zaposlenega. »To je tisti parameter, ki omogoča podjetju neko blagostanje, zdrave temelje in pogoje za nadaljnjo rast in razvoj,« ocenjuje in dodaja, da podjetje ostaja inovativno in razvojno naravnano, še naprej pa želijo uresničevati najbolj nore ideje kupcev ter ostati kompetenten partner zdajšnjim podjetjem. Kako pa direktor Virsa gleda na krajši delovnik, ki naj bi po nekaterih raziskavah omogočal večjo efektivnost? »Zagovarjamo to, da se učinkovitost posameznika ne meri po njegovi prisotnosti tukaj ali po številu delovnih ur, ampak po njegovem učinku,« pravi direktor, ki še dodaja, da če krajši delovnik prinese pozitiven učinek ali boljšo voljo pri zaposlenih, mu ne nasprotuje.

virs-lendava podjetje-kocet renato-pahor