vestnik

Kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo bodo višje

Vestnik, 23. 12. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada je danes na Brdu pri Kranju med drugim obravnavala zakon o cestnoprometnih predpisih. Kakšne bodo po novem kazni?

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na popoldanski novinarski konferenci povedal, da je vlada danes obravnavala odlok glede javnega potniškega prometa, ki bo deloval tudi čez praznike. "Torej avtobusi in vlaki bodo delovali do nadaljnjega, z vsemi omejevalnimi ukrepi in v skladu s priporočili NIJZ, ter s 50-odstotno zasedenostjo," je dejal. Diskusija glede žičniških naprav pa še poteka. Predvidoma naj bi bil odgovor znan že danes.

Višje kazni za uporabo telefona

Prav tako je vlada na Brdu pri Kranju obravnavala zakon o cestnoprometnih predpisih, ki ga bo poslala tudi v Državni zbor. Po predlogu se zvišujejo kazni za uporaba mobilnega telefona med vožnjo, znižujejo pa se kazni za prekoračitev hitrosti.

jernej vrtovec bobo3
Bobo
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Tam, kjer je omejitev 50 km/h, bo za prekoračitev do 10 km/h odslej kazen 40 evrov, polovička je potem 20 evrov. Za prekoračitev od 10 do 20 km/h je po novem kazen 120 evrov 3 kazenske točke (do zdaj je bila kazen 250 evrov). V primeru prekoračitve hitrosti od 20 do 30 km/h se kazen znižuje za polovico, s 500 na 250 evrov 5 kazenskih točk. Uveljavljamo novo kazen, za prekoračitev hitrosti za od 30 do 40 km/h, kazen bo 500 evrov (polovička 250) 7 kazenskih točk, za prekoračitev od 40 do 50 km/h bo kazen 750 evrov in 9 kazenskih točk. 

Pri omejitvi 90 km/h se kazni znižujejo, tudi pri omejitvah na hitrih in avtocestah se kazni znižujejo. 

Tam, kjer je omejitev 30 km/h, je kazen za prekoračitev do 10 km/h 40 evrov, 10-20 km/h 130 evrov, za prekoračitev 20-30 km/h je kazen 500 evrov 7 kazenskih točk, več kot 30 km/h je kazen 1200 evrov in odvzem vozniškega dovoljenja. 

"Sam sem zagovornik zniževanja kazni za prehitro vožnjo, saj menim - in tako kažejo tudi zgledi drugih držav -, da korelacije med visokimi kaznimi in prometnimi nesrečmi s smrtnimi žrtvami ni," je dejal Vrtovec. Pomembno je, da vlagamo več finančnih sredstev v preventivo in kontrolo, sčimer lahko ublažimo posledice in prometne nesreče. Naše kazni bodo s tem predlogom končno evropsko primerljive. V sosednji Avstriji so kazni sicer še nižje, a naj povem, da je kultura vožnje zlasti odvisna od tega, koliko so vozniki ozaveščeni o tem, kako voziti in o tem, da prehitra vožnja ubija in da imamo zaradi nje res veliko tudi ostalih prometnih nesreč, je še povedal Vrtovec.

Preberite še: 

S 1. januarjem dvig starševskega dodatka in nadomestila, pomoč ob rojstvu otroka

jernej-vrtovec tiskovna-konferenca