vestnik

Višjo kumulativno incidenco od Slovenije imajo tri evropske države

Vestnik, 17. 11. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 predstavil trenutne epidemiološke razmere v državi. Na konferenci sta sodelovala še namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani.

Uvodoma je Kacin spomnil na podaljšanje epidemije za 30 dni, odlok o podaljšanju začne veljati jutri. Razmere v bolnišnicah ostajajo resne, dodaja, v primerjavi z nedeljo se je povečalo tako število hospitaliziranih kot število pacientov na intenzivni negi. 

Nuška Čakš Jager pravi, da tako v svetu kot v Sloveniji okužbe naraščajo. V Evropi nekatere države beležijo porast primerov, nekatere pa so že v negativnem trendu, torej okužbe upadajo. Pri slednjem je izpostavila Francijo, Irsko, Češko, Islandijo in Nizozemsko. Velik porast pa beležita Švedska in Velika Britanija. Višjo 14-dnevno kumulativno incidenco okužb na 100 tisoč prebivalcev kot Slovenija imajo v Avstriji, Luksemburgu in na Češkem, višjo incidenco smrti pa na Madžarskem, Češkem in v Belgiji. Ob tem je Čakš Jagrova opozorila, da je pri tem treba upoštevati dejstvo, da se podatki zbirajo z zamudo, saj imajo države težave pri obveščanju. 

Pomurska regija je prevzela štafeto od Gorenjske regije, vse ostale regije pa gredo znotraj manjših modifikacij navzgor ali navzdol, pojasnjuje govornica. Velik porast okužb je v zadnjem mesecu zaznati med starostniki, predvsem raste število okužb v domovih za starejše.

Dodala je še, da epidemiologi ne zmorejo poklicati vsakogar, zato prosijo, da tisti, ki so dobili pozitiven rezultat, sami vnesejo TAN kodo in na ta način obvestijo bližnje. Čakš Jagrova je še enkrat pozvala, da ostanemo doma in ne hodimo pretirano okrog. 

Borut Štrukelj je spregovoril o razvoju cepiva proti koronavirusu. Zaenkrat je v klinični fazi testiranj 54 cepiv, od tega jih je 12 v tretji fazi testiranj. Nobeno cepivo do zdaj še ni bilo odobreno s strani regulatornih organov, šest pa so jih potrdile nacionalne agencije, pravi. Dve v Rusiji, štiri pa na Kitajskem. Ali so ta cepiva učinkovita in varna pa ni znano, saj so na nek način preskočila zadnjo fazo kliničnega testirana. 

cepivo, koronavirus, covid
Profimedia
Fotografija je simbolična.

koronavirus aktualno-stanje slovenija