vestnik

Visoka ocena za modro frankinjo Marof

Vestnik, 17. 9. 2019
Nataša Juhnov
Vinska klet Marof
Aktualno

Eden najuglednejših vinskih kritikov na svetu René Gabriel je modri frankinji Marof, letnik 2015, podelil 19 od 20 možnih točk, so sporočili iz vinske kleti Marof v Mačkovcih.

»Pokušali smo najbolj pomembna vina in kmalu spoznali, da vinar Uroš Valcl ne dela kompromisov. V vinih ujame vso moč grozdja. Delujejo resno, skorajda strogo in v vsakem primeru terjajo spremljavo hrane. Tako bela kakor tudi rdeča vina,« je povedal Gabriel, ki je seveda tudi strokovnjak za modro frankinjo. O njej ima izoblikovano jasno prepričanje. Njegova osnovna teza je, da so vrhunske frankinje iz okolice Nežiderskega jezera najbolj goste in sadne. Bolj se spuščamo proti jugu, »manj mesa imajo na kosteh«. Temu primerno je bilo njegovo pričakovanje, preden so mu v Mačkovcih v kozarec natočili modro frankinjo Marof 2015, ki je tik pred tem, da jo po skoraj štirih letih zorenja ustekleničijo.

83aaeedae2e9c5221ea5920c3f13e911
Nataša Juhnov
Uroš Valcl

»Moja pričakovanja so bila delno presežena skorajda na mazohističen način,« je, kot so zapisali v izjavi za javnost, izkušnjo ubesedil René Gabriel, ki sicer vinom redko podeljuje visoke ocene. V aktualnih zapisih na njegovi spletni strani je zgolj še eni modri frankinji podelil 19 od 20 možnih točk. Najvišjo oceno si po njegovem mnenju praviloma zaslužijo le najbolj izjemna arhivska vina iz najprestižnejših vinskih kleti sveta. »Visoka ocena zgolj še dodatno potrjuje naše prepričanje, da so vina, ki jih pridelujemo na posesti Marof, med najboljšimi v regiji, če ne celo širše,« je ob tem zadovoljen Uroš Valcl, vinar kleti Marof. Posest Marof, ki jo je ustanovil prekmurski podjetnik Stanko Polanič, danes sodi med najbolj prepoznavne domače vinske znamke. Posestvo ima sicer bogato zgodovino, saj so v Mačkovcih že pred več kot sto leti grofje Szapary pridelovali vrhunska vina. To tradicijo so začeli obnavljati leta 2007 z začetkom delovanja vinske kleti Marof.

marof vino