Društvo Celiac Slovenije je prvi brezglutenski pekarni v Sloveniji, Pekarni Vitapek s sedežem v Murski Soboti, podelilo nalepko Varno za bolnike s celiakijo, kar pomeni, da so izdelki pekarne 100-odstotno varni za vse, ki se spopadajo s to avtoimuno boleznijo.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuČrno-beli pripravljeni na derbi z vodilnimi zmaji: "Ne bomo jih šparali," sporoča Drobne
Fazanerija bo sredi nedeljskega popoldneva prizorišče derbija med Muro in Olimpijo.
Podjetje Vitapek je drugo v Sloveniji, ki si je prislužilo ta znak, in prva brezglutenska pekarna, ki se vsaj za eno leto ponaša s to nalepko. Kot je povedal Borut Perkič, lastnik butične pekarne, ki je luč sveta ugledala pred več kot osmimi leti, pomeni nalepka zanje potrditev, da so zanesljiv proizvajalec brezglutenskega kruha in drugih pekovskih izdelkov. "Gre za potrditev, da smo na dobri poti, da delamo prav, da so naši izdelki res varni za bolnike s celiakijo."
Perkič in predsednik društva Celiac Slovenija Goran Makar sta podpisala tudi dvostransko pogodbo o sodelovanju, ki je hkrati zaveza varnosti in zaupanju, podžupan Mestne občine Murska Sobota Timi Gomboc pa je na vrata pekarne zalepil že omenjeno nalepko.
Kaj je celiakija?
Gre za vseživljenjsko, avtoimuno bolezen tankega črevesja, ki jo sproži uživanje glutena pri genetsko dovzetnih osebah. Pojavi se lahko v katerem koli življenjskem obdobju z zelo različnimi kliničnimi znaki in simptomi, edino zdravilo za osebe s celiakijo pa je vseživljenjska stoodstotna brezglutenska dieta, ki sodi v skupino medicinsko predpisanih diet.