vestnik

Vitezi vina so se zbrali na Jeruzalemu

Vestnik.si, 12. 4. 2023
Arhiv reda
Vinski vitezi na Jeruzalemu
Aktualno

Zbor redovnikov Legature za Pomurje, Društva Evropskega reda vitezov vina se je tokrat odvijal v Dvorcu Jeruzalem.

V goste so povabili prvega prokonzula Konzulata za Slovenijo Tomislava Kovačiča, podžupana občine Ljutomer Borisa Filipiča in prvega legata Legature Maribor-Podravje Venčeslava Senekoviča.V uvodnem delu srečanja je za kulturno popestritev s pomočjo mentorja Janeza Munde poskrbela Urška Taškov na harmoniki, iz Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. V delovnem delu Zbora redovnikov je drugi legat Andrej Šajnovič predstavil opravljeno delo v preteklem letu in plan dela za tekoče leto. Prisluhnili so predavanju vinskega svetnika Vojka Berceta na temo Vino, človek in zdravje, prvi prokonzul Tomislav Kovačič pa je predstavil aktualne teme, ki se bodo letos obravnavale v konzulatu in senatu Evropskega reda vitezov vina. Nato so se udeleženci v viteškem sprevodu sprehodili do bližnje cerkvice Svete žalostne matere božje, tam pa je bil ob svečanem viteškem protokolu s pomočjo duhovnika Jožefa Rajnara v višjo redovno stopnjo vinski svetnik introniziran hospes Yukio Mori iz Japonske.

jeruzalem, vinski-vitezi
Arhiv reda
Vinski vitezi na Jeruzalemu

V zaključnem delu srečanja pa so udeleženci viteško prijateljevali ob odličnih jedeh restavracije Dvorec Jeruzalem in vinih redovnih vinarjev, je povedal Andrej Šajnovič. 

Poslanstvo Evropskega reda vitezov vina je sicer poleg čaščenja vina namenjeno tudi promociji kulture pitja vina, ohranjanju vinogradniške in vinarske tradicije, duhovni odličnosti in plemenitosti, človekovemu dostojanstvu, slovenskim in evropskim vrednotam ter miru, ki je edino zagotovilo blagostanja. 

vitezi-vina jeruzalem zbor-redovnikov društvo-evropskega-reda-vitezov-vina