vestnik

Vivat z več kot trimilijonsko investicijo po peto zvezdico

Rok Šavel, 8. 12. 2023
Osebni arhiv
V celotnem kompleksu Term Vivat praktično ni strehe, ki je ne bi krasila sončna elektrarna. Foto Terme Vivat
Aktualno

Septembra prihodnje leto naj bi bila dokončana celovita prenova hotela v Moravskih Toplicah.

Po številnih investicijah, ki so se jih v družbi Počitek - užitek v lasti družine Grah lotili v zadnjih letih, trenutno izvajajo najpomembnejšo za terme in hotel Vivat v Moravskih Toplicah. Po obnovi parkirišč in postavitvi sončne elektrarne na strehi kompleksa preurejajo zunanjost in notranjost hotelskega objekta. 

terme-vivat
Rok Šavel
Terme Vivat investicija



Najboljši v tem delu Evrope

Kot slikovito opiše Metod Grah, gonilna sila Vivata, gre za »operacijo pri živem telesu«, saj investicija ni zahtevna zgolj zaradi visoke vrednosti, več kot tri milijone evrov, ampak zaradi tega, ker vsa dela potekajo pri odprtem hotelu in polni zasedenosti. Od renovacije vseh notranjih in zunanjih sanitarij bazenskega kompleksa s položitvijo nove keramike do menjave tapet, pohištva, televizorjev v sobah in rekonstrukcije dosedanjih francoskih balkonov, vključno z menjavo stekel. Vsa dela so zaupali približno desetim različnim lokalnim podjetjem in obrtnikom, veliko tega pa opravijo tudi sami.

»Gremo od nadstropja do nadstropja,« pravi pomurski hotelir in pristavi, da bodo vsa dela končana do prvega septembra prihodnje leto. Takrat bodo s ponosom pripeli novo, še peto zvezdico, ki bo krasila hotel Vivat. Toda, kot poudarja Grah, nočejo biti petzvezdični samo na papirju, ampak stremijo k temu, da bodo najboljši hotel v tem delu Evrope, zato veliko stavijo tudi na kakovost storitev. To se kaže tudi v nenehnih izpopolnjevanjih in izobraževanjih zaposlenih. »Ko bo gost, ki je že bil pri nas, prišel prvega septembra v hotel, ga ne bo prepoznal,« napoveduje direktor pomurskih term in pri tem izpostavi številne majhne detajle, ki tvorijo vrhunsko petzvezdično doživetje. »V šali zmeraj pravim, da želimo hotel spraviti do tega nivoja, da se bo gost moral ob vhodu sezuti,« povzame.



Nagovarjajo 450-milijonski trg 

S projektom rekonstrukcije nastanitvene turistične infrastrukture Term Vivat in dviga ponudbe s štirih na pet zvezdic s trajnostno in energetsko učinkovito nadgradnjo ponudbe so bili uspešni tudi na razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter pridobili dober milijon evrov iz načrta za okrevanje in odpornost. Konec novembra so oddali prvi zahtevek za izplačilo odobrenih sredstev. »Verjetno smo med redkimi izbranci na razpisu, ki smo že bili sposobni to narediti,« ocenjuje Grah, ki dodaja, da bi se investicije lotili v vsakem primeru, ne glede na izid razpisa. Kljub temu da se čuti ohlajanje gospodarstva in grozi recesija, kar bo imelo neposreden vpliv tudi na turistično potrošnjo, v Vivatu po Grahovih besedah nagovarjajo 450-milijonski evropski trg in zmeraj ostane tistih 10 odstotkov prebivalstva, ki se jih kriza ne dotakne. »Toda ti nam ne bodo priznali višjih cen zaradi visokih stroškov električne energije, ampak le na osnovi višje kakovosti naših storitev,« pripomni pomurski hotelir in poudari, da lahko le z dvigom kvalitete prilagajajo cenovno politiko. Strategija se kaže za zelo uspešno.

terme-vivat
Osebni arhiv
Tako bodo videti balkoni po prenovi.



Kot namreč očeta dopolni Tilen Grah, vodja prodaje v podjetju, so v primerjavi z lani v turističnih prihodih in prenočitvah zrasli za dober odstotek, a finančno za 12 odstotkov. Rezultati se kažejo tudi v strukturi gostov, saj so delež tujih z lanskih 53 odstotkov dvignili na 70 odstotkov, kar pomeni, da uspešno nagovarjajo tuje turistične trge. »Pozitiven trend se nadaljuje, saj se nam kapacitete polnijo že za konec prihodnjega leta, in glede na našo kvaliteto ponudbe ne vidimo velikih nevarnosti, saj smo tudi nekoliko nišno usmerjeni,« je optimističen mlajši Grah. Na poslovne rezultate bo v prihodnje nedvomno pozitivno vplivala tudi pridobitev dodatne zvezdice. Po hotelu Livada, ki je prav tako v Moravskih Toplicah in je del podržavljene družbe Sava Turizem, bo tako Vivat šele drugi hotel s petimi zvezdicami v regiji.

terme-vivat
Rok Šavel
Terme Vivat investicija

Z dvigom težava 

Nekaj sivih las je vodstvu Term Vivat povzročila nedavna odločitev moravskotopliške občine o dvigu turistične takse, ki bo prešla v veljavo s prihodnjim letom. Metod Grah sicer poudarja, da jih ni zmotilo toliko, da bo gost moral plačati pol evra več za opravljeno prenočitev, ampak dejstvo, da imajo za leto 2024 sklenjene že vse agencijske pogodbe, kjer so jasno navedeni vsi pogoji in doplačila, vključno z veljavno turistično takso. Če že, bi moral tako po njegovem mnenju dvig preiti v veljavo z letom 2025.
»Odločitev ni bila ustrezno komunicirana, zmotno pa je tudi razmišljanje občin, da so ustvarjalke turistične takse. Niso. So zgolj upravičene do tega denarja, medtem ko smo mi upravičeni, da se ta denar nameni dvigu kakovosti turistične infrastrukture v občini,« še pripominja pomurski hotelir.

terme-vivat investicija metod-grah moravske-toplice turizem