vestnik

Odločitev o sproščanju ukrepov znana danes, zaposleni v trgovinah in storitvenih dejavnostih bodo imeli prednost pri testiranju

Vestnik, 10. 2. 2021
Twitter Vlada RS
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na sredini seji je vlada razpravljala o epidemioloških razmerah v državi, vendar ni sprejela odločitve o morebitnem sproščanju ukrepov ob prehodu v oranžno fazo.

Vlada se je na seji seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in hkrati naložila pristojnim ministrstvom, da v skladu z načrtom sproščanja pripravijo odloke, ki jih bodo obravnavali na današnji seji vlade, ki bo ob 11. uri v Kongresnem centru na Brdu. 

Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije COVID-19.
arhiv Vlada RS
Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije COVID-19.

Poleg tega je vlada izdala Odlok o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, s katerim se za sedem dni podaljšuje veljavnost odlokov in s tem ukrepov, ki so v teh odlokih. Do 19. februarja 2021 se tako podaljšuje veljavnost ukrepov iz Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 ter Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. 

Kaj lahko pričakujemo?

Glede na vladni načrt bi se v oranžni fazi lahko v šole vrnili preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah bi lahko spet izvajali izpite in seminarje za do 10 ljudi, odprle bi se nekatere dodatne servisne dejavnosti ter trgovine, po načrtu pa bi ta faza že lahko prinesla tudi zbiranje do 10 oseb in odpravo prepovedi prehajanja občinskih meja. Vlada je sicer v objavi na Facebooku v sredo poudarila, da so trendi pozitivni, a je virus še vedno med populacijo. Tako ni nujno, da bodo sproščeni vsi ukrepi hkrati.

Je pa vlada že odločila, da bodo zaposleni v storitveni in trgovinski dejavnosti, za katere vladni odloki zapovedujejo obvezno testiranje na novi koronavirus, vključeni "v poseben presejalni program, na podlagi katerega bodo imeli prednostno obravnavo na testiranjih", podobno kot to velja za zaposlene v zdravstveni dejavnosti in šolnike.

vlada-rs ukrepi