vestnik

Vlada bo pretresala epidemiološke razmere. Bo vnovič spremenila strategijo cepljenja?

Vestnik, STA, 5. 5. 2021
Twitter/Vlada RS
Janez Janša in Zdravko Počivalšek
Aktualno

Vlada bo na današnji seji znova obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere. Novih sproščanj ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19 predvidoma ni pričakovati, saj se država glede na zadnje podatke o številu hospitaliziranih covidnih bolnikov in sedemdnevnem povprečju potrjenih okužb z novim koronavirusom nahaja v oranžni fazi.

V bolnišnicah glede na torkove podatke namreč zdravijo 584 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa znaša 675. Za prehod v rumeno fazo sproščanja ukrepov mora povprečje števila okužb v zadnjih sedmih dneh pasti pod 600, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa pod 500. Nekoliko bolj vzpodbuden je podatek Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o številu aktivnih okužb v državi, ki je zadnje dni prvič po lanskem oktobru padlo pod 10.000.

Vlada se glede na predvidene večje dobave cepiva v maju najbrž ne bo mogla izogniti pretresanju nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19. Slišati je namreč pozive, da bi bilo smiselno razmisliti o odprtju cepljenja za vse, ki bi to želeli. Kot je v torek predlagala vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović, pa bi obdržali tudi vzporeden pristop, po katerem bi aktivno klicali tiste, ki še niso bili cepljeni, pa sodijo v rizične skupine. Glede na najave dobav cepiva lahko po oceni premierja Janeza Janše "realno računamo, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli nekje v sredini junija". Do takrat pa je treba morda še bolj dosledno kot doslej upoštevati preventivne ukrepe, je dejal po ponedeljkovem obisku slovenjgraške bolnišnice.

cepljenje, srednja-zdravstvena-šola, cepljenje-učiteljev
Aleš Cipot
Vlada se glede na predvidene večje dobave cepiva v maju najbrž ne bo mogla izogniti pretresanju nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19.

Po zadnjih podatkih, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 sicer cepili 433.535 oseb, z dvema pa 219.531 oseb oz. 10,5 odstotka prebivalcev.

vlada koronavirus epidemija cepljenje ukrepi