vestnik

Vlada veljavne ukrepe podaljšala še za teden dni

Vestnik/STA, 27. 5. 2021
Nataša Juhnov
Zaščitne maske
Aktualno

Minister za zdravje vse navijače prosi, da športnike podpirajo z maskami in ohranjanjem distance

Minister za zdravje Janez Poklukar je na tiskovni konferenci med drugim povedal, da je Slovenija po “semaforju”, ki ga je sprejela vlada, trenutno v zeleni fazi. Vendar je po merilih nekaterih drugih evropskih držav še vedno v rumeni, oranžni ali celo rdeči fazi. Zato je po besedah Poklukarja pomembno, da kljub ugodnim epidemiološki situaciji nadaljujemo z upoštevanjem vseh preventivnih ukrepov. Kot je še povedal Poklukar, so tri slovenske regije še vedno v rumeni fazi, zato sprejeti ukrepi zaenkrat ostajajo enaki, čez teden dni pa bo vlada odločala ponovno. V zvezi z nedavnimi športnimi dogodki pa je Poklukar prosil vse udeležence tovrstnih dogodkov, da podporo športnikom izražajo z ohranjanjem distance in nošenjem mask.

Tudi vodja vladne posvetovalne skupine za epidemijo Mateja Logar je poudarila, da je bilo veselje navijačev na nedavnih nogometnih tekmah izraženo na neprimeren način. Zato je organizatorje športnih dogodkov in vse tiste, ki jih obiskujejo, tudi sama pozvala, da upoštevajo vse ukrepe. 

janez-poklukar
STA
Janez Poklukar

Vlada sprejela splošni dogovor

Vlada je sprejela splošni dogovor, ki določa cene zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sistemu za letošnje leto. Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja so več sredstev namenili duševnemu zdravju otrok in mladostnikov, znižali so cene zdravljenja covidnih bolnikov v bolnišnicah, več denarja so namenili za primarno zdravstvo. 

Med drugim povečanju dostopnosti zdravnikov na primarni ravni s splošnim dogovorom namenjajo 2,1 milijona evrov, da noben zavarovanec ne bi ostal brez izbranega zdravnika, pa uvajajo obveznost opredeljevanja splošnih zdravnikov v ambulantah družinske medicine do obremenitve glavarinskih količnikov. Uveljavljajo tudi spremembo pri financiranja referenčnih ambulant, ki jih bodo po novem plačevali glede na doseganje standarda in ne več po pavšalu.

Vlada je s potrditvijo splošnega dogovora za letošnje leto določila tudi nove, nižje cene za zdravljenje bolnikov s covidom v bolnišnicah. Cena zdravljenja bolnika brez zapletov v bolnišnici bo po novem znašala 3523 evrov (doslej 8000 evrov), za zdravljenje bolnika s koronavirusno boleznijo z zapleti 6301 evro (prej 16.001 evro), za zdravljenje bolnika s covidom v enoti intenzivne terapije z ventilatorjem pa dobrih 37.924 evrov (doslej 46.833 evrov). Poklukar je pojasnil, da so cene uskladili po presoji več 1000 primerov, ki so jih v tem letu obravnavali v bolnišnicah, medtem ko so bile lanske cene postavljene na podlagi prvih 300 primerov hospitalizacije zaradi covida v Sloveniji.

epidemija koronavirus