vestnik

Vlada danes o aktualnih epidemioloških razmerah

STA, 17. 2. 2021
Jure Zauneker
Po ocenah Instituta Jožef Stefan (IJS) bi ob trenutnih pogojih lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca.
Aktualno

Vlada bo na današnji seji ponovno pretresala epidemiološke razmere v državi. Novih sprostitev ni pričakovati, saj pogoja sedemdnevnega povprečja števila novih okužb in števila hospitaliziranih covidnih bolnikov za prehod v rumeno fazo še nista izpolnjena. Glede na zadnje podatke se epidemija nekoliko umirja, popušča predvsem pritisk na bolnišnice.

Na ministrstvu za izobraževanje so sicer po zmedi glede veljavnosti obveznih testov na novi koronavirus, ki jih predvideva odlok o omejitvah pri izvajanju športa, za STA pojasnili, da pripravljajo spremembe odloka. Kaj bodo prinesle, sicer še ni jasno. Za zdaj pa ostaja v veljavi odlok, ki predvideva, da test ne sme biti starejši od 24 ur.

Sedemdnevno povprečje števila okužb je v torek znašalo 879, v bolnišnicah pa so skrbeli za 691 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Manj kot 700 bolnikov je bilo nazadnje hospitaliziranih 28. oktobra, ko je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 660 oseb.

Pogoji za prehod v rumeno fazo bodo izpolnjeni, ko sedemdnevno povprečje novo potrjenih primerov pade pod 600, hospitaliziranih pa pod 500. Po vladnem načrtu sproščanj ukrepov je takrat med drugim predvidena vrnitev ostalih dijakov v šole, predavanja na fakultetah, pa tudi odprava prepovedi gibanja v nočnem času v celi državi.

Po ocenah Instituta Jožef Stefan (IJS) bi ob trenutnih pogojih lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca. Tedensko povprečje manj kot 600 okužb na dan bi lahko po napovedih IJS dosegli 1. marca, manj kot 500 hospitaliziranih v bolnišnicah pa tri dni za tem. Reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, je po ocenah instituta 0,83.

Maja Bratuša, ki vodi vladne novinarske konference o stanju epidemije covida-19, je v torek opozorila, da so okužbe razpršene po vsej državi, kar da kaže na to, da razmere še vedno niso tako dobre, kot bi si želeli. Epidemiološka stroka in vlada bosta zato pozorno spremljali epidemiološke razmere po zadnjem večjem sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije, predvsem odprtju šol za vse osnovnošolce.

koronavirus epidemija vlada ukrepi