vestnik

Vlada določila izjeme, ki jim ne bo treba v karanteno po visoko tveganem stiku

Vestnik.si, 6. 1. 2022
Vlada RS
Vlada se je sestala na Brdu pri Kranju.
Aktualno

Predsednik vlade Janez Janša in drugi ministri so na Brdu pri Kranju med drugim razpravljali o epidemioloških razmerah v državi ter morebitnih dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije. Določili so tri izjeme, komu po novem ne bo treba v karanteno.

Vlada je sledila predlogu epidemiološkega kolegija in odločila, komu po visoko tveganem stiku ne bo treba v karanteno. Po odloku se osebi ukrep o karanteni ne odredi, če:

  • je prejela poživitveni odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna,
  •  je prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni
  • je prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Moderna, cepiva Sputnik V, cepiva proizvajalca Sinovac Biotech ali proizvajalca Sinopharm, cepiva proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield ali cepiva proizvajalca Bharat Biotech (Indija) oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje ali je prejela odmerek cepiva.

Odlok se bo začel uporabljati 10. januarja. 

Skrajšanje karantene z deset na sedem dni od ponedeljka

Janez Poklukar, minister za zdravje je na tiskovni konferenci dejal:“Ne smemo si zatiskati oči pred tem, kar se dogaja v tujini. V naslednjih dneh bomo imeli visoko število okužb. V tem trenutku moramo vsi skupaj sodelovati," je pozval. V skladu s priporočili epidemiologov pa bo karantena od ponedeljka skrajšana na sedem dni. Zaenkrat delovne organizacije ostajajo v mehurčkih, delalo bi se tudi v ekipah, kar bi ohranilo delo v primeru vdora omikrona v delovno organizacijo. Poudarek je bil tudi na zračenju, ohranjanju distance in izogibanju druženja. Predvsem pa striktno izvajanje PCT pogoja. Podpirajo tudi čim več testiranja, je poudaril. 

poklukar, novinarska konferenca, covid-19
STA
Minister za zdravje Janez Poklukar.

Vlada je prav tako sprejela Sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepov iz 98. člena Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19. Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZNUPZ) v 98. členu določa, da se izvajalcem socialnovarstvenih storitev institucionalno varstvo za obdobje od 1. septembra 2020 do 31. decembra 2021 iz proračuna Republike Slovenije povrnejo stroški, ki so nastali zaradi vzpostavitve rdeče cone pri izvajalcu. 

murska-sobota, testiranje, covid-19, vrsta-za-testiranje
Jure Zauneker
Odlok se bo začel uporabljati 10. januarja.

Z ukrepom podaljšanja financiranja se zagotavljajo sredstva za sofinanciranje vzpostavitve rdeče cone pri izvajalcu, kar dodatno pripomore k zamejitvi okužb v zavodih, kjer prebiva najranljivejši del prebivalstva. Vzpostavitev rdeče cone pri izvajalcu je velika finančna obremenitev. 

Vlada Republike Slovenije je ukrep podaljšala do 30. junija 2022.

koronavirus ukrepi