vestnik

Vlada in združenja občin dosegla dogovor o povprečnini v višini 725 evrov

Vestnik.si, STA, 24. 10. 2023
Saso Radej/M24
Fotografija je simbolična
Aktualno

Predstavniki vlade in združenj občin so danes dosegli dogovor o povprečnini za leto 2024, in sicer v višini 725 evrov na prebivalca, je na novinarski konferenci dejal premier Robert Golob. Po posebni formuli pa bodo razdelili še 20 milijonov evrov, je dejal minister za finance Klemen Boštjančič.

Kot je dejal Golob, so formulo predlagali v Skupnosti občin Slovenije. "Na ta način bomo dosegli dvoje - v enem delu bomo zajeli dvig stroškov, ki jih imajo občine, na drugi strani pa tudi začeli delati na izravnavi, ker nimajo vse občine enakih bremen oziroma enakih storitev za državljanke in državljane," je pojasnil Golob.
Tudi minister Boštjančič je napovedal, da bodo poskušali v naslednjih tednih in mesecih doseči dogovor o spremembi zakona o financiranju občin.
Predstavniki občin so sicer poudarili, da so bili njihovi izračuni stroškov za izvajanje zakonsko določenih nalog višji, zato z višino povprečnine niso zadovoljni, a so obenem priznavali, da je vlada občinam v zadnjih poplavah pomagala z izdatnimi sredstvi, zato so pristali na kompromis.

občina financiranje dogovor