vestnik

Policijska ura bo krajša, tri regije v rdeči fazi

STA, Vestnik, 24. 3. 2021
Jure Zauneker
Nočna omejitev gibanja bo poslej trajala od 22. do 5. ure.
Aktualno

Vlada je odločila, da bo poslej nočna omejitev gibanja trajala od 22. do 5. ure. Seja vlade, na kateri so odločali o protikoronskim omejitvenih ukrepih je že končana.

Vlada je že pred dvema tednoma na predlog ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa odločala o tem, da bi skrajšali nočno omejitev gibanja. A so takrat z vladnega urada za komuniciranje sporočili, da strokovna skupina za covid-19 zaradi obsega epidemije ni sledila Hojsovemu predlogu, da pa bodo o tem znova odločali v naslednjih 14 dneh. Vlada bo najkasneje v nedeljo dokončno obravnavala predloge svetovalne skupine, predsedniku republike Borutu Pahorju pa predlaga, da še pred tem skliče sestanek s predsedniki in vodji poslanskih skupin vseh parlamentarnih strank.

Na sredini seji je vlada sprejela tudi spomladansko napoved gospodarskih gibanj. Okrevanje naj bi se začelo v drugem četrtletju in v drugi polovici leta pospešilo. Uresničitev napovedi pa je še vedno močno odvisna od negotovih epidemioloških razmer.

Tri statistične regije so se obarvale rdeče, in sicer obalno-kraška, goriška in koroška regija. Prehajanje v in izven rdečih regij bo prepovedano, v samih regijah pa zaostrovanja ukrepov ne bo.

Šole in trgovine ostajajo odprte, vlada pa je sprejela tudi dopolnjeno cepilno strategijo. Med splošnimi izjemami za vstop v Slovenijo se s spremembo odloka črta negativni HAG test.

koronavirus ukrepi vlada