vestnik

Vlada odločila: za starše vrtčevskih otrok in prve triade OŠ pogoj PCT ne velja

Vestnik, 23. 8. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična
Aktualno

Obvezno pa je nošenje zaščitne maske in upoštevanje vseh drugih preventivnih ukrepov.

Vlada RS je na dopisni seji odločila, da za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, v prve tri razrede osnovne šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, izjemoma ne velja pogoj PCT. Obvezno pa je nošenje zaščitne maske in upoštevanje vseh drugih preventivnih ukrepov.

Za vse druge prihode staršev v vrtec ali šolo (na primer ob uvajanju otroka - novinca v vrtec, na pogovorne urice in roditeljske sestanke) pa vselej velja tudi pogoj PCT. Dopolnitev odloka je posledica posebne situacije v vrtcih in šolah, ki predstavlja vsakodnevni prihod in odhod staršev in drugih oseb in  traja le kratek čas. 

Dopolnitev odloka začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Da pogoj PCT v vrtcih ne bo obvezen, sta v petek napovedala državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec ter minister za zdravje Janez Poklukar. A v petek zvečer objavljeni odlok je vseeno zahteval izpolnjevanje tega pogoja tudi za odrasle, ki pripeljejo otroke v vrtec oz. prve tri razrede osnovne šole, kar je dvignilo nemalo prahu.

šola covid-ukrepi vlada vrtec prva-triada pct