vestnik

Vlada omejila ceno daljinskega ogrevanja, koliko cenejše bo v Murski Soboti?

Rok Šavel, 25. 1. 2023
Jure Kljajić
Murska Sobota
Aktualno

Po podražitvah cene toplote iz daljinskega ogrevanja praktični povsod po državi je sledila hitra reakcija vlade.

Poročali smo, da je bil z novim letom sprožen val podražitev daljinskega ogrevanja povsod po državi, najbolj drastično v Mariboru in Trbovlju, kjer so zaradi ponorelih cen, ki so pri nekaterih odjemalcih poskočile celo do 500 evrov na mesec. Podražitvi se niso mogli izogniti niti v soboški občini, kjer je na sistem daljinskega ogrevanja, s primarnim energentom zemeljskim plinom, priključenih okoli 1000 gospodinjskih in poslovnih odjemalcev. Kot nam je takrat sporočil direktor Komunale Tomislav Zrinski, bo ob novem ceniku v januarju strošek ogrevanja skoraj podvojen v primerjavi s stroškom lanskega decembra, in bo za povprečnega odjemalca znašal 70,50 evrov na mesec brez davka na dodano vrednost.



PREBERITE ŠE:

Novo leto, nov cenik: Ogrevanje v Murski Soboti nič več med najcenejšimi v državi. Kako pomaga občina?

Variabilni del cenejši za dobrih 10 evrov na megavatno uro

Po izračunih agencije za energijo je januarska povprečna maloprodajna cena na megavatno uro v Murski Soboti sicer 151,07 evra. No, vlada je danes reagirala in na dopisni seji sprejela uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, s katero najvišja dovoljena tarifna postavka za variabilni del cene toplote znaša 98,70 evra na megavatno uro, velja pa za obdobje od 1. januarja do 30. aprila letos. "Najvišja tarifna postavka, ki je določena v tej uredbi, bo vplivala na znižanje cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja (od 59, kjer se distribucija topote izvaja kot gospodarska javna služba). Največje znižanje maloprodajne cene toplote bo na primer v sistemih v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah. To so predvsem sistemi, ki kot gorivo uporabljajo zemeljski plin. Znižanje tarifne postavke za variabilni del cene toplote mora veljati tudi za celoten mesec januar 2023, saj je prav januarja 2023 prišlo do večjih povišanj cen toplote, ko je tudi poraba toplote največja," so sporočili po dopisni seji.



Sprememba bo igrala vlogo tudi na ceno v soboški občini, saj je glede na podatke agencije za energijo cena variabilne tarife v januarju 108,97143 evrov na megavatno uro, po novem pa bo torej 98,70 evra na megavatno uro - gre za pocenitev v višini dobrih 10 evrov na megavatno uro. Naš izračun nam je potrdil tudi Zrinski. 

vlada-rs daljinsko-ogrevanje cena-toplote regulacija murska-sobota