vestnik

Vlada popravila "napako" pri kapici na ceno elektrike. Grah: Pomembno je stabilno poslovno okolje

Rok Šavel, 13. 1. 2023
Bobo
Minister Bojan Kumer je uslišal pozive Metoda Graha.
Aktualno

Infrastrukturni minister Bojan Kumer je sporočil, da je vlada na četrtkovi seji dopolnila uredbo, s katero je zamejila najvišjo drobnoprodajno ceno električne energije za mikro, mala in srednje velika podjetja, na način, da so sedaj zajeta tudi podjetja, za katere covidno leto 2021 ne more biti referenčno.

Poročali smo, da je vlada v izdihljajih leta 2022 le regurirala ceno električne energije za mala, mikro in srednje velika podjetja - gre za 99% slovenskega gospodarstva - k čemur so v gospodarstvu pozivali več mesecev. Cenovna kapica je v veljavi od prvega januarja in velja do konca junija, velja pa za 90 odstotkov porabljene električne energije odjemalca v letu 2021. To referenčno obdobje pa je bilo problematično za tiste odjemalce, ki so imeli v tem obdobju zaradi omejene gospodarske dejavnosti, v kar so bili ob vladnih ukrepih zoper epidemijo koronavirusa prisiljeni, bistveno nižjo porabo električne energije. S pomočjo angažmaja Pomurske gospodarske zbornice in Metoda Graha, lastnika Term Vivat, je zdaj vlada le popravila napako.

PREBERITE ŠE: 

Novoletno darilo z napako: Pomurski podjetnik opozarja na morebitno kršitev ustave


Kaj bo po 30. juniju?


Kot je namreč sporočil infrastrukturni minister Bojan Kumer je vlada na današnji seji sprejela dopolnitev uredbe, s katero je zajela tudi tista podjetja, kot so Terme Vivat, ki so imela manjšo porabo v covidnem letu 2021 in bi zaradi tega imela premalo upravičenost pri regulaciji cene. Kot možno referenčno obdobje je sedaj tudi 1.7.2021 - 30.6.2022. Kot nam je povedal Grah, je zadovoljen, da so pobude in pozivi zalegli, saj podjetja potrebujejo stabilno poslovno okolje. Glede na današnje cene električne energije na borzi je sicer regulirana cena nekoliko višja, toda težko je predvideti, kaj se bo dogajalo s ceno v prihodnjih mesecih, zato je regulacija vsekakor dobrodošla, poudarja Grah in ob tem spominja tudi na dejstvo, da kapica velja le do konca junija, zato je tudi veliko vprašanje, kaj se bo zgodilo po njenem izteku.

1,2 milijardi evrov le za velika podjetja


Na današnji seji je vlada sprejela tudi spremembe več kot milijardo evrov težkega zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, in sicer ravno zaradi uredbe, ki uvaja kapico na ceno električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. Kot je pojasnil gospodarski minister Matjaž Han, se spremembe nanašajo na to, da ta podjetja ne bodo mogla biti hkrati upravičena do pomoči po navedenem zakonu.


Za povračila dobaviteljem 350 milijonov evrov 

Dobili smo tudi odgovor na to, kdo bo trgovcem - dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina - povrnil razliko do tržne cene zaradi regulacije najvišje dovoljene drobnoprodajne cene. To bo seveda država, ali drugače rečeno, davkoplačevalci.. Kot je namreč povedal Kumer, so na seji vlade sprejeli še dve uredbi - eno za dobavitelje električne energije in drugo za zemeljski plin - s katerima naslavljalo izpad in povzročeno škodo zaradi draginjskih ukrepov in kompenzirajo dobavitelje. Celoten postopek presojanja upravičenosti bo vodila družba Borzen, državo pa naj bi po Kumrovih besedah povračila stala do 350 milijonov evrov na letnem nivoju.

vlada-rs ministrstvo-za-infrastrukturo bojan-kumer kapica cena-električne-energije elektrika metod-grah regulacija-cen