vestnik

Vlada prižiga zeleno luč za novo enoto Doma starejših Rakičan

Rok Šavel, 24. 8. 2021
Rok Šavel
Objekt, kjer bo nova enota Doma starejših Rakičan, se nahaja v Ulici Prekmurske čete, ob poštni poslovalnici.
Aktualno

V veljavni načrt razvojnih programov bo uvrščen projekt v Črenšovcih, ki predvideva odkup objekta in rekonstroukcijo le tega za izvajanje socialnovarstvene storitve celodnevnega institucionalnega varstva za starejše od 65 let s kapaciteto 26 postelj.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je že konec maja mudil v Pomurju, kjer sta med drugim z direktorjem Doma starejših Rakičan Zoranom Hoblajem podpisala sporazum o gradnji enote v Črenšovcih, vreden okoli dva milijona evrov. Sedaj se projekt premika tudi v izvedbeni del, saj je na dnevnem redu vlade uvrstitev projekta v veljavni načrt razvojnih programov 2o21-2024.

IMG-5750
Rok Šavel
Objekt, kjer bo nova enota Doma starejših Rakičan, se nahaja v Ulici Prekmurske čete, ob poštni poslovalnici.

Dom bo imel kapaciteto 26 postelj

Kot je navedeno v predlaganem sklepu, je glavni namen investicije odkup objekta v Črenšovcih in rekonstrukcija le-tega s spremembo namembnosti z namenom ureditve za izvajanje socialnovarstvene storitve celodnevnega


institucionalnega varstva za starejše od 65 let s kapaciteto 26 postelj, s čimer bi se zagotovile dodatne kapacitete in izboljšal standard v obstoječi matični enoti.

IMG-5742
Rok Šavel
Objekt, kjer bo nova enota Doma starejših Rakičan, se nahaja v Ulici Prekmurske čete, ob poštni poslovalnici.



V objektu bi se uredili dve bivalni enoti. Predvidenih je 6 enoposteljnih in 10 dvoposteljnih sob z lastnimi sanitarijami. V sklopu ene enote (v pritličju in nadstropju) je predviden večnamenski prostor s čajno kuhinjo, negovalna kopalnica, prostor za čisto in umazano perilo ter prostor za čistila. V pritličju bi bil še prostor za fizioterapijo in delovno terapijo, razdelilna kuhinja, zdravniška ambulanta, prostor za umrlega ter sanitarije za obiskovalce in zaposlene. V podstrešju objekta bi se uredile garderoba za zaposlene, ostali podstrešni prostori pa bi se uporabili za skladiščenje in potrebno strojno opremo. Z izvedbo investicije se bo pripomoglo k razbremenitvi obstoječega zavoda in zboljšanju pogojev v matični enoti, so še navedli v obrazložitvi sklepa na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ocenjena vrednost investicije znaša 1.968.556,33 evrov. Sredstva za investicijo bo zagotovilo ministrstvo, in sicer: v letu 2021 v višini 564.630,35 evrov in v letu 2022 v višini 1.403.925,98 evrov. Po naših informacijah se bo že v naslednjih dneh podpisala kupoprodajna pogodba med ministrstvom in lastnikom objekta. V črenšovski občini je sicer načrtovan še en dom za starejše, in sicer v Žižkih.

dom-starejših dom-starejših-rakičan črenšovci vlada-rs