vestnik

Vlada v trajno rešitev problematike nedeljskega obratovanja, ki je povzročala težave tudi v Pomurju

STA, Vestnik, 10. 11. 2022
Nataša Juhnov
Ob uveljavitvi novele zakona o trgovini niso smele obratovati niti prodajalne znotraj turistično informacijskih centrov.
Aktualno

Vlada je začela z obravnavo predloga novele zakona o trgovini, s katero bi izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavila kot trajne.

Ministrski zbor je na današnji seji obravnavo predloga novele zakona o trgovini prekinil in predlog besedila poslal Ekonomsko-socialnemu svetu, ki bo o tem razpravljal na petkovi seji, so po seji sporočili z vlade.



Zakon o trgovini je bil nazadnje noveliran leta 2020, z njim pa je bilo ob nekaterih izjemah obratovanje trgovin ob nedeljah in praznikih prepovedano. Med izjemami so bile prodajalne do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter bolnišnicah.

Opozarjali tudi v Pomurju

Po uveljavitvi zakona se je na področju prodajaln v turistično informacijskih centrih ter muzejih pokazala potreba po določitvi dodatnih izjem. Prav tako omejitev na 200 kvadratnih metrov prodajne površine ne omogoča obratovanja prodajalne na letališču, ki sicer sodi med izjeme, a presega z zakonom določeno velikosti prodajalne. Na težavo so opozarjali tudi turistično informacijski centri v Pomurju, med drugim tisti v upravljanju Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in zavoda TIC Moravske Toplice. O problematiki je bilo govora na eni izmed sej Sveta pomurske razvojne regije, v iskanje rešitev pa se je podal tudi takratni poslanec, danes državni sekretar, Dejan Židan. 

Problematiko so julija 2021 začasno uredili z interventnim zakonom za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, a je ta določal, da se ukrep izvaja le do konca tega leta. Vlada tako z novelo predlaga določitev novih izjem za prodajne v turistično informacijski centrih in muzejih, za prodajalne na letališčih pa ukinja pogoj največje dovoljene velikosti prodajne površine, je razvidno iz osnutka zakonskega predloga, ki ga je pridobila STA.

vlada trgovina zakon novela