vestnik

Vlada želi nov paviljon, arhitekti ogorčeni nad pogoji  

Timotej Milanov, 1. 2. 2019
Aleš Cipot
Paviljon Expano ob Soboškem jezeru 
Aktualno

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo povabilo k oddaji ponudbe za izdelavo idejne zasnove za paviljon, s katerim se bo Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju.    

Idejna zasnova mora vsebovati vsebinsko in kreativno rešitev notranje in zunanje oblike paviljona. Kot še piše v povabilu, je namen sodelovanja Slovenije na svetovni razstavi Expo 2020 v možnosti dodatne poglobitve sodelovanja z zalivskimi državami ter okrepitev prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije.
Na objavljeno povabilo so se že kritično odzvali pri Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), kjer med drugim menijo, da razpis vsebuje več elementov projektnega natečaja, ki so v nasprotju s kakovostno natečajno prakso pri nas in tudi z natečajnim pravilnikom. »Ker razpis predvideva večjo količino brezplačnega dela, kar je tudi v nasprotju z etičnim kodeksom ZAPS, članom zbornice odsvetujemo udeležbo na tem razpisu, če naročnik pogojev razpisa ne bo ustrezno spremenil,« so zapisali.
Za nov razpis se je zavzela tudi skupina več kot 60 arhitektov, ki med drugim tudi opozarja na prekratki rok za izdelavo projekta in neimenovano strokovno žirijo, ki bo ocenjevala prispele projekte.
Na poziv arhitektov se je odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki njihove očitke zavrača. Po njegovem mnenju je razpis pripravljen transparentno, imena članov komisije pa da bodo objavili na spletni strani ministrstva, če se bo izkazalo za potrebno. Sklep o imenovanju članov komisije zaenkrat sicer ni javen.
Paviljon, s katerim se je Slovenija predstavljala na zadnji svetovni razstavi v Milanu leta 2015, zasnovali so ga SoNo arhitekti, bo kmalu zaživel v novi vlogi ob Soboškem jezeru, kjer bo pod imenom Expano predstavljal tako imenovana vrata v Pomurje. V njem bo med drugim zaživela interaktivna razstava, preko katero se bodo lahko obiskovalci seznanili s turistično in drugo ponudbo v regiji.
expano