vestnik

Vladni projekt nagrajevanja za spodbujanje k cepljenju buri duhove

Rok Šavel, 26. 10. 2021
Aleš Cipot
Direktorica ZD Murska Sobota glede na pogovre s kolegi ocenjuje, da projekt ne bo imel pretiranega učinka.
Aktualno

Vlada je sprejela posebni vladni projekt za spodbujanje precepljenosti oseb, s katerim bodo ambulante družinske medicine lahko prejele od 10 do 30 odstotkov dodatka osnovne plače. Odzivi na projekt so predvsem negativni, v Zdravstvenem domu Murska Sobota pa menijo, da ne bo imel učinka.

Na predlog ministrstva za zdravje bodo ambulante družinske medicine za spodbujanje precepljenosti prejele od 10 do 30 odstotkov dodatka od osnovne bruto plače. Do nagrad bodo upravičeni zdravstveni delavci v ekipah družinske medicine, ki bodo vsaj dve uri na teden opravljali posebej določene naloge. Gre za pristop do posameznih bolnikov, promocijo in izvedbo cepljenja, sodelovanje pri aktivnostih v lokalnem okolju, priprao člankov za lokalne časopise, izvedbo predavanj ali udeležbo na okroglih mizah in podobno.

Nagrajevanja bodo deležni tisti timi družinske medicine, ki bodo:

  • pri svojih opredeljenih pacientih, dosegli, da se v posameznem mesecu cepi najmanj 20 do 49 pacientov ali da se pri opredeljenih pacientih, starejših od 50 let v posameznem mesecu cepi najmanj 10 do 19 pacientov, v višini do 10 odstotkov od bruto osnovne plače ali

  • pri svojih opredeljenih pacientih, dosegli, da se v posameznem mesecu cepi najmanj 50 do 79 pacientov ali da se pri opredeljenih pacientih, starejših od 50 let v posameznem mesecu cepi najmanj 20 do 39 pacientov, v višini do 20 odstotkov od bruto osnovne plače;

  • pri svojih opredeljenih pacientih, dosegli, da se v posameznem mesecu cepi najmanj 80 pacientov ali da se pri opredeljenih pacientih, starejših od 50 let v posameznem mesecu cepi najmanj 40 pacientov, v višini do 30 odstotkov od bruto osnovne plače.

Dodatno nagrajevanje v obliki delovne uspešnosti iz naslova posebnega vladnega projekta lahko izvajalci uveljavljajo takrat, ko izkažejo vsaj 45 odstotkov opredeljenih pacientov, cepljenih s prvim odmerkom, ali vsaj 55 odstotkov opredeljenih pacientov, starejših od 50 let, cepljenih s prvim odmerkom. Vrednost projekta je po navedbah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Robert Cuglja ocenjena na okoli štiri milijone evrov.

Cepljenje se je zaustavilo

Projekt je naletel na precej negativne odzive s strani stroke in javnosti, da ne bo izplena, pa meni tudi direktorica soboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač. Kot je dejala za naš medij, so že tako ali tako aktivno nagovarjali prebivalstvo in se trudili prepričati paciente, kar je tudi pripomoglo k temu, da regija ni več najslabše precepljena v državi. "Zdaj so se pa stvari zaustavile, kakor po celotni državi in tudi v tujini," še pravi direktorica in dodaja, da so dnevne številke zelo slabe, saj v povprečju v Zdravstvenem domu Murska Sobota s prvim odmerkom cepijo 10-12 ljudi na dan.

merska-sobota, ceplenje-covid---19
Jure Zauneker
Vlada želi spodbuditi cepljenje proti covidu-19 z nagrajevanjem družinskih zdravnikov.

Direktorica, ki je tudi družinska zdravnica, tako ne verjame, da bi navedeni projekt lahko bistveno pripomogel k povečanju precepljenosti, saj so družinski zdravniki povečini svoje paciente že tako ali tako prepričali v cepljenje, določen del prebivalstva pa cepljenje enostavno zavrača.

Zelo ostro se je glede etičnosti takšnega projekta odzval Igor Muževič, družinski zdravnik in predsednik sindikata Praktik.um, projektu pa nasprotujejo tudi v združenju Mladi zdravniki.

vladni-projekt cepljenje-covid-19 nagrajevanje edith-žižek-sapač