vestnik

Vladno kadrovanje: Žula v DSO Ljutomer, Barbarič na vročo ljubljansko psihiatrijo

Rok Šavel, 20. 10. 2023
Vlada RS
Vlada Roberta Goloba je na minuli seji potegnila tudi več kadrovskih potez.
Aktualno

Vlada je na minuli seji opravila več kadrovskih potez, pri katerih je imenovala predstavnike ustanovitelja v svete javnih zavodov. Med novimi člani sveta zavoda ljubljanske psihiatrične klinike, ki je bila nedavno deležna precejšnje medijske pozornosti, je tudi mladi Pomurec.

Do spremembe je prišlo v svetu zavoda Doma starejših občanov Ljutomer, kjer je lani imenovana Anka Fingušt kot predstavnica ustanovitelja odstopila, zato je vlada sprejela sklep, da se jo razreši in kot predstavnika ustanovitelja za preostanek mandata sveta zavoda, to je do 27.11.2026, pa je bil imenovan Marjan Žula. Gre za nekdanjega direktorja Doma starejših občanov Gornja Radgona, ki je lani na listi Gibanja Svoboda kandidiral za župana gornjeradgonske občine, a pri naskoku na župansko funkcijo ni bil uspešen, danes pa je s svetniško skupino Gibanja Svoboda v občinskem svetu del koalicije županje Urške Mauko Tuš.



Vlada je na minuli seji imenovala tudi nove predstavnika ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, pri čemer je prišlo tudi do spremembe v svetu zavoda Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana. Za mandatno dobo štirih let so bili kot predstavniki ustanovitelja potrjeni Dragica Vrkič Kozlan, Tomaž Subotič, Simon Zore in Žiga Barbarič, kot predstavnik zavarovancev je bil imenovan Borut Bogataj in kot predstavnica uporabnikov Nika Cigoj Kuzma. Znano pomursko ime med navedenimi je Barbarič, 28-letni doktor medicine iz Filovec, ki se je na lanskih lokalnih volitvah neuspešno potegoval za svetniško mesto v občinskem svetu moravskotopliške občine na listi Gibanja Svoboda, letos spomladi pa je bil tudi med kandidati za direktorja javnega zavoda Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, a za položaj ni izpolnjeval razpisnih pogojev.



klinika
Marko Vavpotič/M24
Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana

V ljubljanski psihiatrični kliniki je v zadnjih mesecih precej burno, saj so na portalu N1 razkrili pričevanja o domnevnem nasilju nad pacienti, ki naj bi ga izvajali nekateri zaposleni na kliniki. Bivši zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je direktorja klinike Bojana Zalarja pozival k odstopu,  vlada pa je tudi zamenjala pet članov sveta zavoda, čemur pa je vodstvo klinike oporekalo s pravnim mnenjem. No, ob izteku mandata nadomestnih članov, pri čemer se svet zavoda po prvi rošadi do danes sploh ni sestal, so sedaj za poln mandat imenovani novi člani zavoda, med njimi pa je tudi mladi Pomurec. Ali bo, skupaj z ostalimi člani, imel nalogo predlagati razrešitev direktorja klinike, bo hitro razvidno po prvih potezah sveta zavoda ob konstitutivni seji. Klinika naj bi bila sicer zaradi domnevnega nasilja tudi pod drobnogledom kriminalistov in komisije za sistemski nadzor, sicer pa se je v bran vodstvu klinike oglasilo več deležnikov v zdravstvu in psihiatriji, zvrstila pa so se tudi opozorila o posledicah nedokazanih obtožb in medijskih objav v zvezi s tem. 



Spomniti velja še, da je vlada v ponedeljek zvečer na dopisni seji zapolnila prazni pisarni državnih sekretarjev na kmetijskem ministrstvu, in sicer sta ji zasedla Eva Knez in Blaž Germšek. Prva prihaja iz priljubljene valilnice kadrov za Golobovo vlado, iz družbe GEN-i, Germšek pa je Ljutomerčan, ki je bil doslej vodja Centra za raziskave in poskusništvo pri Kmetijskem inštitutu Slovenije, kjer v kmetijstvo vpeljujejo sodobne tehnologije. Z njim je tako na kmetijskem ministrstvu vendarle ostalo nekaj pomurskega pridiha.

vlada-rs svet-zavoda kadrovanje marjan-žula žiga-barbarič psihiatrična-klinika-ljubljana dom-starejših-ljutomer