vestnik

Voda iz pipe ima 28 stopinj Celzija: "Tega noče piti niti pes"

Majda Horvat, 9. 8. 2018
Nataša Juhnov
stolp; vodohran; črenšovci; težave z vodo; Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Tožba tudi v vodovodu sistema A. Odranska občina toži projektanta, nadzornika in izvajalca. Voda, ki priteče iz pip, ima namreč 28 stopinj Celzija.

Na najbolj kritičnih točkah, predvsem na Bistricah ter v Odrancih, ljudem priteče iz pip voda s temperaturo tudi 28 stopinj Celzija. »Ljudje obupujejo. Takšne vode, ki je topla in klorirana, ni mogoče piti. Niti pes je noče piti,« je povedal odranski župan Ivan Markoja.


Zaradi pregrevanja vode v sistemu A pomurskega vodovoda je odranska občina že pred časom vložila tožbo zoper projektanta, nadzornika in izvajalca sistema. »Postopki na sodišču tečejo,« je povedal Markoja, saj je treba enemu od tožencev, srbskemu gradbenemu podjetju Jedinstvo, tožbo vročiti prevedeno v srbščino.

3e0dc5528727f92ecaf6fc726c531caf
Branko Zunec
Tožba tudi proti srbskemu podjetju Jedinstvo, ki je gradilo del sistema A pomurskega vodovoda.


Tožba se torej ne nanaša na vprašanje neunovčitve garancije, kar bi kot nosilka projekta lahko storila črenšovska občina


Eko park kot upravljavec sistema je takoj, ko so bile napovedane visoke temperature zraka, začel izvajati dodatne varovalne ukrepe. Dvakrat na teden iz hidranta izpuščajo vodo v najbolj problematičnih delih sistema, zvišali so raven kloriranja, a je še vedno v okvirih dovoljenega, ter na več mestih opravljajo dodatne meritve temperature vode. Zaradi vsega pa nastajajo dodatni stroški, je dejal Stanko Gjerkeš, tehnični vodja sistema pri Eko parku, hkrati pa je ugotovil, da je učinek izpuščanja vode iz sistema zelo kratkotrajen in majhen. Temperatura vode se namreč zniža za kakšno stopinjo Celzija, vendar je že naslednji dan ta enako topla kot prej.

018aec29f6ff6b8977aa2e2e7b6e2d01
Nataša Juhnov
Odpiranje hidrantov vodo ohladi za kakšno stopinjo Celzija, vendar še to le za kratek čas.

Povečani pretok vode v sistemu pa je vendar pomemben za zagotovitev prisotnosti klora povsod v sistemu, saj se s tem ustavlja razrast mikroorganizmov, škodljivih za zdravje ljudi.

vodovod sistem a vodnar pregrevanje vode