vestnik

Vodenje Galexa prevzel Matej Linke  

T. M., 7. 8. 2019
Nataša Juhnov
Aktualno

Na čelu soboške farmacevtske družbe je spet prišlo do spremembe, Galex že nekaj več kot dva meseca vodi nekdanji namestnik direktorja Lekarne Ljubljana Matej Linke.  

Linke ima v lasti tudi ljubljansko družbo Pronikena, ki se ukvarja s farmacevtskim in poslovnim svetovanjem, poleg Lekarne Ljubljana pa je delal še v več večjih farmacevtskih podjetjih, kot sta AstraZeneca in GSK.
Razloge za menjavo vodstva družbe smo želeli preveriti tudi pri lastnikih podjetja, a jih nismo uspeli priklicati. Neuradno smo izvedeli, da se je nekdanja direktorica Simona Škerjanec sama odločila za odhod iz družbe. Prav tako je sodelovanje z družbo prekinil nekdanji direktor javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Matej Breznik, ki je bil še donedavnega prokurist družbe. Breznik in Škerjančeva sta skupaj prišla v soboškega farmacevta leta 2017, potem ko je vodstvo Galexa zapustil srbski poslovnež Stevan Terbec.
Lastnik Galexa je ljubljanska družba Center novih medicinskih tehnologij, ki je v lasti ruskega poslovneža Alekseja Andrejeva. V Galexu je trenutno 16 zaposlenih, družba je v lanskem letu ustvarila 727 tisoč evrov prihodkov in skoraj dva milijona evrov izgube, saj je šla skozi napovedano finančno prestrukturiranje. Med drugim so morali odpisati za dva milijona evrov licenc in odloženih stroškov registracij, saj je vodstvo družbo ocenilo, da od določenih licenc več ni možno pričakovati denarnih tokov zaradi zaustavitve proizvodnje in prodaje. Ob koncu lanskega leta je imela družba skupno tako sedem milijonov evrov bilančne izgube.
Galex je letos v okviru omenjenega finančnega prestrukturiranja soboški občini, ki je uveljavljala predkupno pravico, za 310 tisoč evrov prodal tudi poslovno stavbo v Grajski ulici v Murski Soboti, v kateri deluje ena od petih soboških poslovalnic Pomurskih lekarn.


galex