vestnik

Vodenje Leka prevzel Gregor Makuc

Vestnik.si, STA, 3. 9. 2024
Jure Kljajić
Družba Lek, ki sodi pod okrilje Sandoza, je prešla na enotirni sistem upravljanja, vodenje družbe v funkciji glavnega izvršnega direktorja pa je z današnjim dnem prevzel Gregor Makuc
Aktualno

Družba Lek, ki sodi pod okrilje Sandoza, je prešla na enotirni sistem upravljanja, vodenje družbe v funkciji glavnega izvršnega direktorja pa je z današnjim dnem prevzel Gregor Makuc, so danes sporočili iz družbe. Dosedanji prvi mož in predsednik Sandoza Slovenije Robert Ljoljo konec septembra zapušča podjetje.

Odločitev o spremembi sistema upravljanja družbe je skupščina sprejela konec avgusta, sprememba pa je začela veljati v ponedeljek. "Sprememba sistema upravljanja je bila poslovno potrebna za dosego cilja optimizacije in poenostavitve korporativnega upravljanja družbe in uskladitve korporativne strukture s strukturami drugih družb v skupini Sandoz," so navedli v Leku.

Namesto dosedanje uprave in nadzornega sveta funkcijo vodenja družbe in nadzora nad njenim poslovanjem prevzema upravni odbor, ki ga sestavljajo štirje člani, imenovani za obdobje petih let. Makucu, ki je bil že doslej član uprave, so se pridružili Andreja Bucik Primožič, Gregor Hutar in Marko Hauptman. Poleg upravnega odbora bo v skladu z usmeritvami skupine Sandoz še naprej deloval vodstveni tim Sandoza Slovenija, na čelu katerega bo v vlogi predsednika Sandoza Slovenija Makuc. V njem so poleg vseh štirih članov upravnega odbora še Ana Gongola, Eva Podgoršek, Simon Rečnik in Matjaž Tršek.

"Vodstveni tim ohranja ključno vlogo pri zagotavljanju skladnega in učinkovitega delovanja Sandoza v Sloveniji, usmerjenega v razvoj, proizvodnjo in prodajo zdravil," so zapisali v sporočilu.

Dosedanji predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Ljoljo se je odločil, da zapusti podjetje, so pojasnili v Leku in dodali, da je Ljoljo v zadnjih petih letih družbo uspešno vodil v zelo zahtevnem obdobju. Spomnili so, da je v času njegovega vodenja Lek pridobil naložbo v višini 400 milijonov evrov v proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi in naložbo v novi razvojni center za podobna biološka zdravila v Ljubljani.

Ljoljo do konca septembra sicer ostaja v vlogi predsednika Sandoza Slovenija.

podjetja farmacevtska industrija uprava