vestnik

Vodič po pomurskih jezerih: Hotiško jezero

Jože Gabor, 19. 4. 2019
Jože Gabor
Kjer je danes Hotiško jezero, je pred stoletjem tekla Mura. 
Aktualno

Jezero ob cesti med Hotizo in Črenšovci je pravzaprav večja mrtvica, ostanek reke Mure, ki je pred stoletjem tekla tod. 

Po regulaciji Mure je nastalo v Prekmurju več mrtvic, jezer podolgovate oblike. Hotiško jezero je v obliki podkve, saj je tu Mura naredila precej velik ovinek in odnašala prst. Veliko manjših je danes zaraščenih, nekatera pa še kljubujejo zobu časa in z drevesi, ki jih obkrožajo, dajejo zatočišče mnogim vodnim in kopenskim živalim. Hotiško jezero se razprostira na štirih hektarjih, njegova največja globina pa je tri metre. Staro poimenovanje za območje okrog jezera je Jula Marof.


Mura je nekoč tekla tik ob naselju Hotiza ter bližnjih vaseh Gaberje in Kapca, danes teče več kot kilometer stran od teh naselij. Na njej so bili nekoč plavajoči mlini, v katerih so mleli žito kmetov iz okoliških vasi.


Hotiško jezero je danes prijeten kraj za sprostitev ljubiteljev narave in za rekreacijo. Okolica je lepo urejena, za ribe in druga živa bitja v njem skrbijo ribiči. V bližini so prva drevesa večjega gozdnega kompleksa Orlovščak, ki se razteza do Mure. V Hotiškem jezeru in ob njem je raznovrsten rastlinski in živalski svet, značilen za obmursko pokrajino. Tu najdemo več ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, kot so rumeni blatnik, žabji šejek, beli lokvanj in drugi.
Okoliški prebivalci so vedno živeli v sožitju z Muro. Reka jim je veliko dajala. Pogosto so bile na mizi ribe in druge obmurske živali in rastline. Vendar je reka tudi večkrat poplavljala njive in travnike, pa tudi naselja. O Hotiškem jezeru se je širila legenda, da je ob njem nekoč stala cerkvica, ki se je ob hujši poplavi pogreznila. Zvonovi cerkve še danes odzvanjajo pod vodo in jih lahko slišimo, če dobro prisluhnemo. Na Hotizi vsako leto organizirajo tridnevno prireditev Hotiški ribiški dnevi, s katero se spomnijo časov pred stoletjem, ko so bili bolj povezani z reko kot danes. Takrat so bili znani po odličnih ribah, še posebej gostilna Pri Lizi, kjer so bile, kot so rekli obiskovalci, vedno dobre ribe na mizi.

Jože Gabor
Prijeten prostor za počitek in rekreacijo. 
vodič po pomurskih jezerih hotiško jezero