vestnik

Vodič po pomurskih jezerih: Od gramoznice do Vrat v Pomurje

Jože Gabor, 4. 5. 2019
Aleš Cipot
Soboško jezero ponuja veliko možnosti za rekreacijo. 
Aktualno

Soboško jezero leži nedaleč od izvoza z avtoceste ter kak kilometer od regijskega središča Murska Sobota. O tem, kako bi to gramoznico izkoristili za turistične namene, so mnogi razmišljali že več kot pol stoletja, vendar je ostalo le pri načrtih. 

Gramoznico so preuredili v Soboško jezero in ob njem postavili paviljon Expano, ki je navdušil mnoge obiskovalce svetovne razstave Expo v Milanu. V njem lahko obiskovalci spoznajo Pomurje na interaktiven način z izborom najboljšega, kar pokrajina ponuja.Danes postajata jezero in paviljon osrednji del sodobnega turističnega, kulturnega, športnega in poslovnega centra regije. Ob kulinarični ponudbi in možnosti rekreacije je poskrbljeno še za ponudbo domačih izdelkov, animacijo, zabavo in podobno. Ob jezeru sta gibalni park s 35 vadbenimi postajami in otroško igrišče, pa tudi prostor za piknike. Načrtujejo tudi učno in izobraževalno pot, na kateri bi se obiskovalci seznanili z rastlinskim in živalskim svetom ob pomurskih jezerih. Zasadili so tudi drevesa, v senci katerih se bodo lahko gostje in Pomurci spočili. Tukaj bodo lahko doživeli Pomurje v malem in se potem odpravili raziskovat druge zanimivosti in lepote pokrajine.



Vsi, ki obiščejo pokrajino ob Muri, se navdušujejo nad odlično kulinariko, naravnimi lepotami, termo-mineralno vodo in kulturnimi zanimivostmi, vendar pokrajina še vedno ni zapisana na turistični zemljevid Evrope kot prvovrstna turistična destinacija. To bodo v prihodnosti skušali popraviti in ureditev Soboškega jezera je gotovo velik korak v tej smeri. Seveda pa bo treba poskrbeti za primerno promocijo in da bodo gostje iz pokrajine ob Muri odhajali zadovoljni, kar zahteva veliko truda ter tudi kakovostno in pestro ponudbo.

vodič po pomurskih jezerih Soboško jezero