vestnik

Vodovod pod streho

Janko Votek, 21. 6. 2018
Anton Balažek je dobil soglasno podporo sveta regije za Lendavo - Evropsko prestolnico kulture.
Aktualno

Na seji Sveta pomurske razvojne regije o projektu Lendava, evropska prestolnica kulture in o dogovoru za razvoj regij.

Svet pomurske razvojne regije se je na seji v Lendavi seznanil s projektom Lendava – Evropska prestolnica kulture 2025. Sklep o sodelovanju Lendave na razpisu za evropsko prestolnico kulture je lendavski občinski svet potrdil dan pred sejo sveta pomurske regije. Župan Lendave Anton Balažek je predstavnikom sveta predstavil vsebino projekta. Izpostavil je, da ne gre za projekt »visoke kulture«, ampak za kulturno turistični in gospodarski projekt, ki ni usmerjen v velike investicije, ampak v predstavitev tradicije in kulture pokrajine in širše. V smislu kulturne prepletenosti Lendave, oziroma Pomurja z ostalimi sosednjimi regijami. Da lahko gre za dohodkovno zanimiv projekt, je ponazoril z Razglednim stolpom in vrhunsko likovno ponudbo na lendavskem gradu. Drug za lokalno okolje morda še pomembnejši dejavnik je, da bi s kulturno prestolnico regija pridobila na kakovosti življenja predvsem za mlade in izobražene kadre. Svet je soglasno podprl projekt Lendave in napovedal tudi aktivno vključevanje v projektni svet.


Drug ta čas predvsem za Goričko izredno pomemben dokument, s katerim so se člani sveta seznanili, je vsebina Dogovora za razvoj regij. Ministrstvo je zdaj regiji posredovalo popoln dogovor, v katerega je vključena gradnja vodovoda na sistemih B in C. Znesek, predviden za dokončanje projekta oskrbe s pitno vodo, je nekaj čez 23 milijonov evrov.

672f602bd27857f7e4c40ac4e3e2dc7f
Nataša Juhnov
Daniel Kalamar je na strokovnem usklajevanju z ministrstvi dosegel vključitev izgradnje vodovoda v dogovor za razvoj pomurske regije.


Drži sicer, da je v tem delu dogovora postavljenih kar nekaj pogojev, ki pa za gorički vodovod po oceni usklajevalca projekta s pristojnimi ministrstvi Daniela Kalamara za ta del projekta niso problematični. Razvojni svet regije je na korenspodenčni seji dogovor potrdil, svet regije pa se je z njim zgolj seznanil. Popoln dogovor za razvoj regije bosta predsednik sveta Branko Drvarič in predstavnik Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo podpisala četrtega julija.

9f4403b9e1ca9afe0b39385ab809fb33
Branko Zunec
Branko Drvarič bo četrtega julija s predstavnikom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo podpisal popoln dogovor za razvoj pomurske regije.

vodovod in evropska prestolnica kulture