vestnik

(VODOVOD SISTEMA A) Voda lani ustrezna, a še vedno opozorila o poletnem pregrevanju

Majda Horvat, 12. 4. 2024
Nataša Juhnov
Ogrevanje vode je povezano s specifičnostjo gradnje omrežja.
Aktualno

Pitna voda iz vodovodnega omrežja sistema A pomurskega vodovoda, s katero se oskrbuje 20.500 uporabnikov, je varna za uporabo.

Pitna voda iz vodovodnega omrežja sistema A pomurskega vodovoda, s katero se oskrbuje 20.500 uporabnikov, je varna za uporabo. To v letnem poročilu o skladnosti pitne vode ugotavlja upravljavec sistema podjetje Eko park. Odvzetih je bilo 167 vzorcev za mikrobiološka in 170 vzorcev za fizikalno-kemična preizkušanja, od katerih so bili pri mikrobiološkem testiranju neustrezni trije vzorci, pri fizikalno-kemičnih meritvah pa neustreznih vzorcev ni bilo. Dva neskladna vzorca sta bila odvzeta na oskrbovalnem območju Gaberje in eden v Dobrovniku, presegali so skupno število mikroorganizmov pri 37 stopinjah Celzija. Vzrok za neskladnost pripisujejo kombinaciji višje temperature pitne vode (21 stopinj Celzija), ki zastaja v hidrantnem priključku, ter nezadostnega izpiranja pred vzorčenjem. Preizkuse v okviru notranjega nadzora je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Maribor.

Kljub ustreznosti pitne vode pa upravljavec sistema, ki izvaja to gospodarsko službo za občine Lendava, Dobrovnik, Kobilje, Turnišče, Črenšovci in Odranci, opozarja lastnice sistema na nekatere njegove šibke točke.



Sistem A je razdeljen na tri oskrbovalna območja. Največji je Gaberje, ki zajema občine Lendava, Dobrovnik in Kobilje, njegov vodni vir so podzemne vode na lokaciji Gaberje. Drugo oskrbovalno območje je območje turniške občine, vodni vir se napaja s podzemno vodo na lokaciji Turnišča. Tretjo oskrbovalno območje zajema občini Črenšovci in Odranci, vodni vir sta vodnjaka vodnega zajetja Gaberje v deležu 80 odstotkov in Turnišče v 20 odstotkih, ki polnita vodohran v Črenšovcih. Deleža se spreminjata glede na dnevno, tedensko in mesečno porabo vode in različno po posameznih letnih obdobjih.

simbolična, umivanje-rok, umivalnik-v-kopalnici, kopalnica, voda, pipa
Jure Kljajić
Sistem A je razdeljen na tri oskrbovalna območja.



Izpuščanje ne zadostuje 

Voda iz gaberskega vodnjaka je kemično dobra, kmetijske dejavnosti na bližnjih kmetijskih zemljiščih je za zdaj ne ogrožajo. Drugače je v Turnišču, kjer je voda obremenjena z nitrati, kar je posledica kmetijske dejavnosti v bližini vodnega vira. Vsebnosti ne presegajo mejne vrednosti 50 mg/l, je pa lani najnižja povprečna vrednost znašala 31 mg/l in najvišja 32 mg/l. Večletno spremljanje vsebnosti nitratov v vodi nakazuje izboljšanje stanja, pri čemer se je ta v zadnjih petih letih ustalila pri 30 mg/l.



Tudi za vodni vir Turnišče so določeni vodovarstveni pasovi, vendar bi jih bilo treba zaradi večletne povišane vsebnosti nitrata in metabolitov pesticida metolaklora razširiti, prav tako več pozornosti nameniti izvajanju ukrepov za zmanjšanje presežkov dušika v kmetijstvu ter poostriti nadzor nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev na vodovarstvenem območju ter v njegovi neposredni bližini, je še navedeno v poročilu Eko parka.

Največja težava oskrbovalnega območja občin Črenšovci in Odranci pa je poletno pregrevanje pitne vode v sistemu, zaradi česar je potrebno dodatno kloriranje, kar pa vpliva na okus vode. Ogrevanje vode je povezano s specifičnostjo gradnje omrežja, ki zaradi zahtev sočasnega zagotavljanja požarne varnosti zvišuje zadrževalni čas in otežuje zagotavljanje varne oskrbe s pitno vodo, predvsem zaradi neželenih mikrobioloških procesov. Z izpuščanjem pitne vode na hidrantih problema ogrevanja ne zmorejo zmanjšati, zato upravljavec poziva občine kot lastnice omrežij, da v najkrajšem času pristopijo k reševanju problema.

Pritožbe občanov 

Zaradi kakovosti vode je Eko park lani prejel eno pisno pritožbo. Uporabnik iz Lendave je v vodi zaznal usedline na bazi kovin mangana in železa, ki so se občasno nabrale na internem filtru. Opravljen je bil ogled stanja priključka in preverjena kakovost vode iz pipe. Po vonju, videzu, barvi in motnosti ni bilo zaznati posebnosti. Ker je priključek sestavljen delno iz jeklenih delov, se je uporabniku priporočala zamenjava priključka in hkrati preselitev merilnega mesta iz objekta.

V Trnju nekateri uporabniki opozarjajo, da predvsem ob izlivu tople vode iz pip priteka motna, rjava voda.  

Več anonimnih klicev pa je upravljavec vodovodnega sistema lani prejel poleti, ko je bila temperatura vode v sistemu višja in je bil zaznan vonj po kloru. Pravilnik o pitni vodi mejnih vrednosti temperature vode iz pipe uporabnika ne določa.

vodovod-sistema-a pomurski-vodovod