vestnik

(Vodovod sistema B) Kljub oviram bo projekt letos dokončan

D. N., 9. 3. 2023
Jure Kljajić
Nadgradnja vodovodnega sistema B.
Aktualno

V Rogašovcih so na drugi novinarski konferenci predstavili trenuten potek del v sklopu nadgradnje vodovodnega sistema B ter predviden potek nadaljevanja in zaključka del.

Regijski projekt nadgradnje vodovodnega sistema B obsega dvanajst pomurskih občin, projekt pa je razdeljen v sklop 1, 2 in 3. 

vodovodni-sistem-b, občina-rogašovci, novinarska-konferenca
Jure Kljajić
Novinarska konferenca v Rogašovcih o nadgradnji vodovodnega sistema B.

Začetek izvedbe projekta sega v lansko leto, z gradbenimi deli bi morali začeti lani pomladi, vendar so se ta zaradi objektivnih razlogov zamaknila. Dela so se tako začela z manjšo intenziteto, nato se je razširil nabor ekip in pospešil potek del, takrat se je tudi prilagodil terminski načrt izvajanja del, ki še zmeraj zagotavlja dokončanje projekta v predvidenem roku, to je do konca letošnjega leta, je povedal Rihard Peurača, župan Občine Rogašovci, ki je vodilna občina projekta. "Za izvedbo del se izdajajo gradbene situacije, tem sledi račun za plačilo, ki so s strani naročnika do izvajalca redna. Nihče si namreč ne želi, da bi zaradi kakšnih pomanjkljivosti v dokumentaciji prišlo do težav pri črpanju evropskih sredstev," je še dodal in pojasnil, da so kot pogoj za zaključek del in izplačilo evropskih sredstev potrebna veljavna uporabna dovoljenja občin. "Z upravno enoto se zato že usklajujemo glede terminov oddaje vlog posameznih občin in nato izdaje dovoljenj, da bo vse pravočasno urejeno. Projekt moramo in bomo dokončali do konca letošnjega leta, saj se zavedamo njegove pomembnosti in višine pridobljenih evropskih sredstev." 

vodovodni-sistem-b, občina-rogašovci, novinarska-konferenca
Jure Kljajić
Novinarska konferenca v Rogašovcih o nadgradnji vodovodnega sistema B.

Kot je povedal Bojan Prosič iz javnega podjetja Vodovod sistem B, ki je upravljavec celotnega vodovodnega omrežja, znaša ponudbena vrednost projekta 28 milijonov evrov brez davka na dodano vrednost, delež kohezijskih sredstev in sklada za vode znašata skupno približno 24 milijonov evrov, preostali del morajo zagotoviti vključene občine same. "Občine so seznanjene tudi s podražitvami, zato večjih težav pri realizaciji projekta ne pričakujemo." 

Kako potekajo dela? 

Maja Kobetič iz podjetja Teleg-M, ki je izvajalec gradbenih del, je pojasnila, kako potekajo dela v sklopu 1, ki zajema občine Tišina, Beltinci in Puconci ter Mestno občino Murska Sobota, in v sklopu 2, ki zajema občine Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzmo, Moravske Toplice, Rogašovci in Šalovce. 

V tišinski občini je bilo doslej zgrajenih 8 kilometrov primarnih in sekundarnih vodov, kar predstavlja približno 20 odstotkov vseh predvidenih vodov, do tretje gradbene faze je bilo zgrajeno tudi črpališče Krajna, v naseljih Rankovci in Vanča vas pa so bila zaključena dela z vsemi hišnimi priključki. 

V Občini Beltinci trenutno potekajo dela v naselju Gančani, nato se bodo ekipe premaknile v naselji Bratonci in Lipa, v občini pa je bilo skupno zgrajenih približno 3,7 kilometra primarnih in sekundarnih vodov. 

vodovodni-sistem-b, občina-rogašovci, novinarska-konferenca
Jure Kljajić
Novinarska konferenca v Rogašovcih o nadgradnji vodovodnega sistema B.

Dela v Mestni občini (MO) Murska Sobota se nadaljujejo v naselju Pušča, izveden je bil tudi transportni vod v Kopališki ulici ter v industrijski coni Plese, v središču mesta pa dela trenutno stojijo, saj je potrebno pridobiti soglasja arheologov. "V občini je na transportnem vodu zaključenih približno dva tisoč metrov, na primarnih in sekundarnih vodih tisoč metrov, skupno je tako zgrajenih približno tri tisoč metrov vodov, kar predstavlja 20-odstotni delež vseh vodov. Tudi v puconski občini se trenutno izvajajo dela na transportnem vodu v naselju Predanovci, izvedenih je 1100 metrov," pojasnjuje Kobetičeva. 

vodovodni-sistem-b, občina-rogašovci, novinarska-konferenca
Jure Kljajić
Novinarska konferenca v Rogašovcih o nadgradnji vodovodnega sistema B.

V sklopu 2 potekajo dela v Občini Rogašovci, kjer se izvajajo hišni priključki v naseljih Pertoča, Kramarovci, Fikšinci, Nuskova, Ocinje in Sotina, skupno je bilo v občini izvedenih približno 20 kilometrov vodov, do zaključka projekta jih morajo izvajalci toliko še zgraditi. 

V cankovski občini izvajalci nadaljujejo dela v naselju Gerlinci in Skakovci, skupno je bilo v občini doslej zgrajenih nekaj več kot 10 kilometrov vodov. 

V Občini Moravske Toplice so izvajalci zaključili z izkopi in polaganji cevovodov, istočasno so izvedli hišne priključke v naseljih Fokovci, Krnci, Bukovnica in Fokovci, zaključuje se tudi cevovod v Sebeborcih. Dela v občini se izvajajo tudi v naseljih Lončarovci in Ratkovci vzporedno z izvedbo hišnih priključkov, skupno pa je v občini izvedenih 32 kilometrov vodov. "Pri tem je potrebno upoštevati še izvedbene novogradnje objektov do tretje gradbene faze, to so vodohran Filovci ter črpališči Filovci in Bukovnica." 

V Občini Šalovci je izvedenih 1,5 kilometra vodov, v Občini Kuzma pa 2,5 kilometra vodov. 

vodovod-sistema-b, nadgradnja-vodovodnega, gradbišče, delo-na-cesti, teleg-m, zapora-ceste
Jure Kljajić
Nadgradnja vodovodnega sistema B.

"V sklopu 1 je tako izvedenih 15 kilometrov vodov, v sklopu 2 pa 66 kilometrov. Sočasno potekajo tudi dela na nadgradnji elektrosistema na objektih črpališč Dolič 1, 2 in 3, črpališč Zenkovci, Pečarovci, Gornji Moravci ter vodohrana Filovci, nadgrajujejo se tudi v sistemu obstoječi objekti z novimi hidropostajami na vodohranih Pindža, Grad, Vidonci, Stanjevci in Filovci ter na črpališčih Boreča, Bukovnica, Mačkovci, Gerlinci in Filovci," je še povedala Maja Kobetič. 

S kakšnimi ovirami se soočajo? 

Izvajalec del je bil doslej sposoben skupaj z upravljavcem, projektanti in nadzorniki zagotavljati sprotno usklajevanje pogodbenih podpisov z vsemi načrti, s tem je omogočal nemoteno in kontinuirano izvajanje del. "Se pa na projektu vedno pojavljajo ovire, ključne pri nas so spremembe in prilagoditve, podražitve materialov in energentov ter dela na tako imenovanih kritičnih poteh. Izvajalci zato sproti prilagajamo terminski plan in se prilagajamo spremembam na gradbiščih," je povedal Marko Meglen iz podjetja Teleg-M. 

vodovodni-sistem-b, občina-rogašovci, novinarska-konferenca
Jure Kljajić
Novinarska konferenca v Rogašovcih o nadgradnji vodovodnega sistema B.

Ena od večjih ovir so podražitve materialov, kar je povzročilo povečanje stroškov pri gradbenih delih in motnje pri zagotavljanju materialov za gradnjo vodovoda. Cene goriv in drugih energentov, ki jih uporabljajo gradbeni stroji in prevozna vozila, so se podražila, kar vpliva na stroške vseh gradbenih projektov. Kot je povedal Meglen, je izvajalec del pred začetkom projekta na podlagi preteklih izkušenj ocenil vrednost energentov za dokončanje tega projekta na 3,25 milijona evrov, v obdobju od podpisa pogodbe do danes pa so se cene dvignile za približno 38 odstotkov, kar predstavlja v nominalni vrednosti dodatnih 1,23 milijona evrov, temu strošku se izvajalci nadgradnje vodovoda sistema B ne morejo izogniti. 

vodovodni-sistem-b, občina-rogašovci, novinarska-konferenca
Jure Kljajić
Novinarska konferenca v Rogašovcih o nadgradnji vodovodnega sistema B.

Še eno oviro predstavljajo tako imenovane kritične poti terminskega plana. Takšni kritični poti predstavljata transportna voda v naseljih Tišina in Puconci, saj sta oba zahtevna za gradnjo in se hkrati gradita ob državni cesti, kjer ima izvajalec težave s pridobivanjem zapor. "Še ena takšna kritična pot se lahko pojavi v središču Murske Sobote. Dela tu so začasno prekinjena, saj čakamo na soglasja arheologov. Izvajalci ves čas opozarjamo, da je za nadaljevanje del treba čim prej pridobiti navedena soglasja. Dejstvo je, da se poleg nadgradnje vodovoda izvajajo dela tudi na rekonstrukcijah cest v središču, te se morajo izvajati usklajeno in zaporedno po prometnih ulicah, to pa predstavlja še eno oviro pri pravočasnem pridobivanju dovoljenj za naše zapore," tako Meglen. Dodal je, da je kljub oviram izvajalec doslej opravil dobro delo, se pa zaveda prihodnjih ovir in bo moral svoj načrt dela prilagoditi ter poiskati načine za reševanje teh težav. "Do konca gradbenih del je le še pol leta, zato bo izvajalec moral delovati učinkovito in tako tudi upravljati s svojimi viri in sredstvi, da bo projekt končan v roku in znotraj proračuna," je še dodal. 

Več o nadgradnji vodovodnega sistema B pa lahko preberete tu. 

vodovod-sistema-b nadgradnja