vestnik

(Vodovod sistema B) Zaključen temeljni del vzpostavitve oskrbe s pitno vodo za 12 pomurskih občin

D. N., 11. 3. 2024
Damjana Nemeš
Novinarska konferenca ob zaključku projekta nadgradnja vodovodnega sistema B.
Aktualno

Z zaključno novinarsko konferenco se je tudi uradno zaključil projekt nadgradnje vodovodnega sistema B, v katerega je bilo vključenih dvanajst pomurskih občin.

Vsa dela na projektu nadgradnje vodovodnega sistema B so zaključena, prav tako so pridobljena vsa uporabna dovoljenja, trenutno pa v vseh občinah poteka priključevanje novih uporabnikov. Po zaključku projekta bo imelo skoraj 93 odstotkov prebivalcev dvanajstih občin ustanoviteljic možnost priključitve na javno vodovodno omrežje, je uvodoma dejal Rihard Peurača, župan Občine Rogašovci, ki je bila vodilna občina tega regijskega projekta. Njegov namen je namreč prebivalcem zagotoviti boljšo in varnejšo oskrbo s pitno vodo. Projekt je bil razdeljen na tri sklope, prvi in drugi sklop sta predstavljala gradbena dela, tretji sklop pa vgradnjo in dobavo opreme, poleg tega sta v ločenem delu potekala še nadzor nad deli in obveščanje javnosti. 

vodovod-sistema-b, nadgradnja
Damjana Nemeš
Novinarska konferenca ob zaključku projekta nadgradnja vodovodnega sistema B.

V tako imenovani drugi fazi projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem B, ki je potekal v vseh dvanajstih občinah, so bili zgrajeni transportni ter primarni in sekundarni cevovodi, poleg tega je bilo zgrajenih več objektov, kot so črpališča, vodohrani in jaški, izvedena je bila tudi nadgradnja vodnega vira Fazanerija ter zgrajen nadzorni center na sedežu javnega podjetja Vodovod sistema B. 

Kot je pojasnil Bojan Prosič iz javnega podjetja Vodovod sistema B, je pogodbena vrednost del znašala nekaj več kot 27,5 milijona evrov brez davka na dodano vrednost (DDV), realizacija pa je bila zaradi vseh podražitev, ki so znašale 4,4 milijona evrov, višja, in sicer je znašala 31,2 milijona evrov brez DDV (z DDV 38,1 milijona evrov). Projekt je bil sofinanciran iz Evropske unije iz kohezijskega sklada ter Republike Slovenije, delno (v višini 8 odstotkov oziroma 3,9 milijona evrov) so ga sofinancirale občine same. 

V prvi sklop gradnje vodovodnega omrežja so bile vključene občine Tišina, Puconci, Beltinci ter Mestna občine Murska Sobota, kjer so zgradili približno 67,6 kilometrov vseh vodov, v drugi sklop pa so bile vključene občine Rogašovci, Cankova, Moravske Toplice, Šalovci, Kuzma, Gornji Petrovci, Grad in Hodoš, kjer so zgradili 127 kilometrov vodov, v obeh sklopih to pomeni 194 kilometrov vseh vodov, je pojasnila Maja Kobetič, predstavnica podjetja Teleg-M, ki je izvajalo gradbena dela. Poleg naštetega je bilo zgrajenih še 14 novih objektov, izvedena je bila nadgradnja na 33 obstoječih črpališčih ter 14 vodohranih, poleg tega so bili izvedeni še hišni priključki. Kot je dodala Kobetičeva, so se v času nadgradnje soočali z več preizkušnjami. "Po podpisu po pogodbe smo se soočili s projektom, ki je imel neobetaven začetek, nepričakovane tehnične težave, logistične izzive in finančne omejitve, ki so bile posledice višjih stroškov zaradi višjih cen materialov in daljših dobavnih rokov." 

vodovod-sistema-b, nadgradnja
Damjana Nemeš
Novinarska konferenca ob zaključku projekta nadgradnja vodovodnega sistema B.

S projektom se je uspešno zaključil temeljni del vzpostavitve oskrbe s pitno vodo, ki predstavlja pomemben mejnik v prizadevanjih za izboljšanje in posodobitev infrastrukture vodovodnega omrežja. "S tem smo vsem prebivalcem na območju dvanajstih občin ustanoviteljic zagotovili dostop do pitne vode, kar je ključnega pomena za izboljšanje kakovosti življenja in zagotavljanje osnovnih potreb naših prebivalcev. Vodovod sistema B je sedaj po dolžini omrežja, ki obsega več kot 1200 kilometrov, med petimi največjimi vodovodnimi sistemi v državi," je povedal Boštjan Zver, direktor javnega podjetja Vodovod sistema B. Poudaril je še, da bodo potrebne še nadaljnje nadgradnje, osredotočiti se bo potrebno predvsem na zagotavljanje novih in rezervnih vodnih virov, njihovo zaščito ter pripravo pitne vode v skladu s prihajajočimi novimi zahtevami in standardi kakovosti pitne vode." 

vodovod-sistema-b, nadgradnja
Damjana Nemeš
Novinarska konferenca ob zaključku projekta nadgradnja vodovodnega sistema B.

Rok za izvedbo del je bil kratek, s tem pa tudi čas za odpravo težav, ki so zagotovo manjše, saj smo jih reševali sproti, tudi reklamacij praktično ni veliko, je še sklenil Marko Meglen, direktor podjetja Teleg-M. 

vodovod-sistema-b, nadgradnja
Damjana Nemeš
Novinarska konferenca ob zaključku projekta nadgradnja vodovodnega sistema B.

vodovod-sistema-b nadgradnja