vestnik

Vodovod sistema B in C: Kljub dogovoru v ozadju še pasti 

Janko Votek, 7. 6. 2018
Nataša Juhnov
Iztok Fartek, Branko Drvarič, Robert Kar: vodilna trojka regije.
Aktualno

Svet in razvojni svet pomurske razvojne obravnavala dogovor za razvoj pomurske regije.  

Svet in razvojni svet pomurske razvojne regije sta danes obravnavala dogovor za razvoj pomurske razvojne regije. Kot je znano, je prejšnji teden prišla pobuda z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da predstavniki regije podpišejo z ministrom Zdravkom Počivalškom delni dogovor o razvoju regije. Gre za t. i. prvo razvojno os, ki zajema projekte s področja spodbujanja podjetništva. V tem delu gre za izgradnjo ali širitev industrijsko poslovnih con v posameznih občinah. Neposredno bo podprtih pet projektov (Turnišče, Lendava, Dobrovnik, Velika Polana in Murska Sobota). Pod odložnim pogojem sta vključena še dva projekta (Ljutomer, KP Goričko – nosilec Šalovci). Drugi del dogovora je spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti, ki zajema devet projektov.


96762ae4f2c1a8e4c3c0127f97ac1eb8
Nataša Juhnov
Tokrat so bili člani sveta in razvojnega sveta enotni in so zahtevali podpis celovitega dogovora - tudi z vodovodom.


Iz dogovora pa je izpadel ključni projekt oskrba s pitno vodo, oziroma dokončanje vodovodnega sistema B in C. Ker tega ni bilo v dogovoru – formalno zaradi tega, ker Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) ni izdalo ustreznega soglasja. Ker vodovoda ni bilo v dogovoru, se je vodja Sveta pomurske razvojne regije odločil, da delnega dogovora regija na bo podpisala in je zahteval, da se dogovor dopolni s ključnim projektom oskrba s pitno vodo. Danes neposredno pred sejo Sveta in razvojnega sveta pomurske razvojne regije je MOP izdalo soglasje k projektu in s tem prižgalo zeleno luč za podpis dogovora za razvoj regije. Ne gre samo za formalen dopis, ampak so k temu priloženi projektni predlogi za večjo zanesljivost oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo na državni ravni. Teh je 22 in nadgradnja sistema B in C sta na prvem in drugem mestu. MOP sicer navaja devet pogojev, ki pa so administrativne narave. Opozoriti velja na zahtevo, da MGRT in Služba Vlade za razvoj in evropsko koplitiko potrdita skladnost realokacije 80 milijonov evrov iz projektov čiščenja odpadnih voda v oskrbo za pitno vodo in da prijavitelji – občine v dveh mesecih dopolnijo projektne predloge.


76fb568f1c4ae95e6d09a4c10faca716
Nataša Juhnov
Daniel Kalamar pričakuje pozitiven razplet zgodbe po končno izdanem soglasju MOP za vključitev vodovoda v dogovor za razvoj regij.

Kljub soglasju je v ozadju še nekaj pasti, ki lahko ogrozijo zaključek pomurskega vodovoda, projekt namreč še vedno ni medresorsko usklajen glede vira financiranja. To naj bi se zgodilo naslednji teden. Zaradi tega so se člani sveta in razvojnega sveta odločili za prekinitev točke. Počakali bodo na napovedano usklajevanje in zatem podpis dogovora o razvoju regije z vključenim projektom vodovoda. V kolikor pa bi morali podpisati delni dogovor, so zahtevali, da se ta tudi formalno pravno tako definira.

reševanje goričkega vodovoda