vestnik

Vodovod sistema B - župan terja 70 tisoč evrov

Janko Votek, 6. 10. 2018
Branko Žunec
Župan Gornjih Petrovec po sodni poti zahteva plačilo nadomestila za koordinacijo projekta Vodovod sistema B.
Aktualno

Franc Šlihthuber, prvi koordinator projekta, zahteva plačilo pogodbenih obveznosti.

Medtem ko je projekt Vodovod sistema B oz. »gorički vodovod« pod streho in se lovijo roki za pridobitev kohezijskih sredstev za gradnjo drugega dela, je iz omare padel okostnjak. Župan Občine Gornji Petrovci, prve koordinatorice projekta, in s tem tudi prvi koordinator Franc Šlihthuber po sodni poti zahteva od nove občine koordinatorice izplačilo 70 tisoč evrov za opravljanje del koordinatorja.

Kako se je začelo

V skladu s predpisi EU so bile investitorice projekta posamezne občine, te so bile tudi upravičene do sorazmernega deleža sredstev. Toda zahteva EU je, da ima projekt občino koordinatorico in pooblaščenega koordinatorja. Vse to so občine imele. Občina Gornji Petrovci je prevzela koordinacijo, župan pa je prevzel koordiniranje. Z določitvijo občine koordinatorice so se občine dogovorile za »združevanje sredstev«, s katerimi so plačevale nastale stroške, tudi nagrado koordinatorja. Po dogovoru je bilo za koordinatorja namenjenih tisoč evrov na mesec. Podpisana pogodba petrovskega župana pa je ta znesek presegla za 500 evrov, pri čemer pa je že podpis pogodbe o nadomestilu sporen. V imenu občine koordinatorice jo je s koordinatorjem namreč podpisal župan Občine Gornji Petrovci. Preprosteje – Franc Šlihthuber je podpisal pogodbo s Francem Šlihthubrom za 1500 evrov mesečno. Občina Gornji Petrovci je opravljala koordinacijo v letih 2011 in 2012. V tem času so se obračunavali vsi stroški – plačeval se je tudi koordinator, saj so občine redno združevale sredstva. Zaradi neučinkovitosti petrovske občine in tudi zato, ker zaradi blokade računa ni bila sposobna operativno spremljati projekta, so se občine odločile za zamenjavo občine koordinatorice. Neaktivnost petrovske občine je namreč ogrozila izvedbo projekta v prejšnji finančni perspektivi.


Prenos koordinacije

Občine so leta 2013 soglasno prenesle vsa pooblastila občine koordinatorice z Občine Gornji Petrovci na Občino Grad. Takratni župan Občine Grad in zdaj direktor podjetja Vodovod sistema B Daniel Kalamar priznava, da je bila s sklepom določena za občino koordinatorico Občina Grad. Pri prenosu pooblastil pa niso bili pozorni na samega koordinatorja. V bistvu gre za iskanje dlake v jajcu. Dejansko je šlo za prenos vseh pooblastil občine koordinatorice, tudi koordinatorja. Dokaz, da je res tako, je razviden iz dokumentacije in tudi »paradnega dogodka« 12. septembra 2013. Takrat so župani simbolično s takratnim ministrom za kmetijstvo in okolje Dejanom Židanom v Murskih Črncih zasadili prvo lopato za začetek gradnje goričkega vodovoda. Zatem je bila v kulturnem domu v Stanjevcih podpisana pogodba o izvajanju projekta. Podpisnika pogodbe sta bila Dejan Židan in koordinator projekta Daniel Kalamar.
Ne glede na vsa ta dejstva zdaj Šlihthuber od Občine Grad, ki je postala koordinatorica za petrovsko občino, terja izplačilo pogodbenih obveznosti v višini 70 tisoč evrov za svoje delo koordinatorja. Šlihthuber nam je povedal, da ne gre za neupravičen zahtevek, ampak zahtevek v skladu s podpisanimi pogodbami in za dejansko opravljeno delo pri projektu. Po drugi strani opozarja, da mu nedela pri projektu nihče ne more očitati, saj je opravljeno delo evidentirano, in ne nazadnje so posledica njegovega dela tudi nekateri prihranki pri projektu. Dokaze in pogodbe je predložil sodišču in naloga sodišča je, da oceni, ali so njegovi zahtevki upravičeni ali ne. Zdi pa se mu pošteno, da dobi plačano opravljeno delo, tako kot so ga dobili drugi, ki so delali pri projektu.

Napaka zaradi »reševanja projekta«

Iztok Fartek, župan Šalovec in predsedujoči svetu pomurske razvojne regije, nam je povedal, da so občine ves čas združevale sredstva za plačevanje stroškov vodenja projekta. Zato je prepričan, da bi ob morebitni odločitvi sodišča, da je sporni znesek treba poravnati, morale še enkrat zbrati denar. To je po njegovi oceni sporno, saj bi tako še enkrat plačali že plačano. Priznal je, da so zaradi »reševanja projekta« nekatere podrobnosti spregledali, med drugim tudi pogodbo o plačilu za opravljanje dela koordinatorja. Osebno se mu zdi vprašljivo, ali je do celotnega nadomestila upravičen sam koordinator, saj je posle opravljal v službenem času in za opravljanje dela uporabljal javno infrastrukturo. Zato bi moral biti strošek deljen – do pokritja materialnih stroškov bi bila lahko upravičena občina, za delo pa koordinator. Občina Grad, na katero je bil poslan zahtevek za izpolnitev pogodbenih obveznosti, je sodišču poslala ugovor zoper tožbeni zahtevek, v katerem skuša dokazati, da je zahtevek Franca Šlihthubra neupravičen. Vsem pa je jasno, da bo v primeru odločitve sodišča v prid Šlihthubra zahtevani znesek treba zbrati. Verjetno ne bo treba plačati celotne terjane obveznosti, saj se je pogodbena obveznost v letih 2011 in 2012 obračunavala, je pa vprašanje, ali se je lahko izplačevala zaradi blokade petrovske občine.

Brez korupcije

Je pa jasno, da v tem primeru ne gre za koruptivno dejanje Franca Šlihthubra. Pravila pri pridobivanju in uporabi evropskih sredstev so jasna in zahtevajo, da so vsi stroški razdelani in opredeljeni. Eden od teh je strošek upravljanja in vodenja v fazi priprave in izvedbe projekta, tako kot je nujno predvideti stroške obveščanja javnosti. V tem primeru gre le za to, ali je Šlihthuber upravičen do celotnega pogodbenega zneska ali le do tistega dela, ko je bila petrovska občina formalna koordinatorica projekta. Ta del pa mu je že itak bil poplačan.
Drži pa, da zgodba v širši slovenski javnosti meče slabo luč na Pomurje in povzroča dodatne težave pri zagovarjanju in pridobitvi sredstev za gradnjo drugega dela goričkega vodovoda.
Janko Votek
sistem B vodovod